Articles Posted in the " Opinione " Category


 • DUKET SE PO TRASHEN PUNËT RRETH TRUALLIT TË SHTËPISË SË NËNE TEREZËS NË SHKUP

  Ka gisht edhe një firmë nga Shqipëria Nga Frank Shkreli Pardje kisha bërë një analizë modeste mbi njoftimin e Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut, (ITSHKSH-së) ndaj asaj që thuhej se është, “Shlyerja e çdo gjurme të shtëpisë së Nënë Terezës”, nobelistes shqiptare, në sheshin e Shkupit.  Unë citova […]


 • ULQINI ËSHTË I GATSHËM PËR SEZONIN TURISTIK

  Shkruan: Esat Mehmeti Ulqini është një ndër qytetet më të vjetra në bregdetin e Adriatikut, dhe padyshim është njëri nga qytetet më të bukur në bregdetin tonë dhe në rajon. Ulqini, i cilësuar si perla e rivierës bregdetare ka potencial të jashtëzakonshëm për zhvillimin e llojeve të ndryshme të turizmit. Ky qytet i lashtë me […]


 • A DI KUSH SE ÇKA PO NDODHË NË SHKUP ME SHTËPINË E NËNË TEREZËS?

  Nga Frank Shkreli Disa portale shqiptare, përfshirë edhe agjencinë INA në Shkup, njoftuan të martën për reagimin e Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut, (ITSHKSH-së) ndaj asaj që thuhet se është, “Shlyerja e çdo gjurme të shtëpisë së Nënë Terezës”, nobelistes shqiptare, në sheshin e Shkupit. Në një deklaratë […]


 • MBARIMI I LUFTËS SË DYTË BOTËRORE NUK SOLLI LIRI PËR MBARË EVROPËN

  Nga Frank Shkreli  Këtu në Shtetet e Bashkuara dhe në Evropë u shënua 75-vjetori i mbarimit të Luftës së Dytë Botërore me ceremoni të posaçme dhe me fjalime e deklarata të veçanta nga udhëheqës botërorë, individualisht dhe së bashku, përfshir përshëndetjen e Sekretarit të Përgjithëshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg, i cili me një video mesazh […]


 • Kujtesë historike për shqiptarët në Mal të Zi

  Luftëtarë të pamposhtur, qendrestarë të paepur për përmbushjen e kauzës kombëtare. Misionarë të ruajtjes së trojeve iliro-dardano-arbërore e identitetit kombëtar. Në shekuj’ e ruajtën të pashuar zjarrin e lirisë. Dishepuj  të demokracisë e vlerave europiane, promotorë të finalizimit të endrrës nacionale. Nga Azgan Haklaj Dosjer:Shqiptarët e Malit të Zi janë trashëgimtarë të drejtëpërdrejtë të iliro […]


 • Karma – ligji që dominon kozmosin

  Nga Gladiola Jorbus Karma është ligji universal i tendencës së ekuilibrit predominues në të gjithë kozmosin. Për çdo veprim ka një reagim, për çdo shkak vjen një efekt më pas. Ky parim themelor ka qenë i njohur nga të gjitha traditat e mëdha fetare. Për disa karma mund të paraqitet vetëm si ligji i paepur […]


 • NACIONALIZMI IMPERIAL SËRB

                                   Nga Nikë Gashaj, Politolog Inelektualët sërbë kanë nxitur dhe përhapur një pakënaqësi tek sërbët dhe kanë krijuar bazat doktrinare të politikës  imperiale sërbe. Është një volum i madh i literaturës për angazhimin e intelektualëve të njohur sërbë për krijimin e frymëzimit nacional të sërbizmit të madh dhe të arsyetimit historik të qëllimeve të […]


 • GJUHA SIMBOLIKE SHQIPE DHE GJUHËT E TJERA KONVERTUALE (II)

  Brahim Ibish AVDYLI: -“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet vetëm atëherë kur do të marrin pjesë në shkrim shqiptarët”                                              Maximilian Lambertz Të mos e harrojmë se historia e vërtetë dhe studimet historike, gjuhësore, etj., në qoftë se nuk bazohet në fakte të mirëfillta e lakon nga interesat e caktuara, është një histori […]


 • GJERGJ KASTRIOTI – SKENDERBEU, I HARRUARI I KOMBIT NË DITËLINDJEN E TIJ

   Nga Frank Shkreli Fatkeqësisht, duket se “I përgjithëmonshmi i fisit shqiptar”, siç e ka cilësuar Papa Pali i VI, Heroin Kombëtar të Shqiptarëve, Gjergj Kastriotin Skenderbe – për fisin e e tij, në ditët e sotëme – pikërisht në ditëlindjen e tij me 6 maj, nuk është i përgjithëmonshëm, por i harruar. Në një bisedë […]