Flamuri-shqiptarShkruan: Esat Mehmeti, gazetar i Radio Ulqinit

28 Nëntori- Dita e Flamurit është datë historike, datë e përpjekjeve të pandërprera të popullit tonë për liri e pavarësi dhe si e tillë, Dita e Flamurit është festë e të gjithë shqiptarëve. Shqiptarët, si në trojet e tyre etnike, ashtu edhe jashtë saj, me respekt e nderim të thellë i kujtojnë të gjithë ata  që luftuan  me pushkë e pendë për liri dhe çlirim kombëtar. Dita e Flamurit është datë që lidhet me identitetin tonë kombëtar. Kjo datë historike na shpie në të kaluarën tonë të hidhur, në një periudhë të mbushur me ngjarje e dhembje të madhe, e përshkruar me plotë vuajtje e sakrifica, vetëm e vetëm për të mbijetuar e ruajtur identitetin kombëtar.
28 Nëntori i vitit 1912-të, shënon një kthesë historike për popullin shqiptar. Shpallja e Pavarësisë, konsiderohet një nga ngjarjet më të rëndësishme në historinë e popullit shqiptar. Pas Pavarësisë  së Shqipërisë, dhe pas ndërrimit të shumë sistemeve e formacioneve  shoqërore, çeshtja  shqiptare  vazhdon të jetë  ende me disa të panjohura. Shqiptarëve jashtë kufijve politikë të shtetit amë, ende u mungon një strategji kombëtrare  se si t’i qasen  realizimit të objektivave të tyre  kombëtare .Shqiptarët dhe gjatë gjithë këtyre 100 viteve  të shkuara, në periudha të ndryshme, përjetuan vuajtjet më të rënda, përsekutime,diskriminime, dhunë e tortura të shumta.Përjetuan dëbimin masiv e shumë çka tjetër.Këto lëkundje dhe përplasje, dukshëm ndikuan në qenien tonë  kombëtare. Është fakt se mbrojtja  e identiteti  kombëtar të shqiptarët në Mal të Zi më zëshëm u bë në këtë periudhë, në periudhën e sistemit shumëpartiak, por megjithë disa  nisma që janë ndërmarrë në përmirësimin e pozitës shqiptare në këtë republikë, sërish mbetëm të cungur dhe vazhdojmë  të trajtohemi si qytetarë të rendit të dytë, të kufizuar nga liritë  dhe të drejtat kolektive  kombëtare. Është e pakuptueshme sot kur ligjet  mbi simbolet kombëtare mundësojnë përdorimin e tyre  tejet të reduktuar. Andaj, subjektet shqiptare  në Mal të Zi, duhet të jenë edhe më të zëshëm në artikullimin e kërkesave të veta  dhe në avansimin e pozitës shqiptare, pikërisht që të mos na përsërit e kaluara e hidhur.Mirëpo, nga ana tjetër, nëse  mes subjekteve shqiptare  edhe më tutje  nuk do të kemi një konsulidim të përbashkët  kombëtar, atëherë mundësitë për ndryshime pozitive do të  jenë edhe më të vogla.
Mungesë e kulturës politike
Sivjet, si në të gjitha qendrat shqiptare, ashtu edhe në disa  trevat shqiptare në  Mal të Zi, si : Ulqin, Tuz e Plavë, në mënyrë solemne e kanë shënuar 28 Nëntorin – Ditën e Flamurit. Në Ulqin, Dita e Flamurit u festua, më 25 nëntor, imendse në ambiente të mbyllura, u festua zbehtas, me koncert simfonik e 2-3 flamuj kombëtar dhe atë siç e do “ zakoni “, pa këngë popullore  kombëtare. Çuditërisht, edhe përkundër  asaj që në këtë mjedis nuk janë të paktë  në numër grupet dhe shoqatat artistike, si dhe këngëtarë të mirëfilltë. N e j s e  ! .Mesiguri  organizatorët  e këtij manifestimi nisen nga fakti se ne jemi  bregdetarë dhe iu ka “dalë” moda këngëve dhe  valleve popullore dhe sa më pak  të tundet flamuri, kështu  do të jemi më të qetë e të patrazuar. Jemi me të moderuar e bashkohorë, duke harruar këtu,  se ne jetojmë  akoma  në mes të modernes dhe asaj tradicionales, por duke anuar nga  kjo e dyta më tepër. Marr shkas të shkruaj këto rreshta, nga se sot, në këtë Ditë të madhe  të kombit tonë,  mungonte diçka ?,mungonte ajo atmosfera  festive. E veçanta e kësaj dite ishte jetësimi i maratonës së Pavarisë, që duhet përshëndetur, ideatorët dhe pjesëmarrësit, edhe përkundër asaj që fillimi ( staritimi) ishte tejet i zbehtë, duke filluar nga “ kinse “ shoqërimi me një  muzikë të huaj, ku gjithçka ishte, por muzikë nuk ishte. Sëpaku nuk i përngjante  një feste kombëtare !?.Në anën tjetër me gishtat e njërës dorë  mund të numroheshin flamujt që valviteshin në këtë mjedis, e  rrallë ndonjë tek-tuk merr “ rriskun “ ndonjë  i “ ngratë “ i cili e ka vendosur  flamurin  në ballon apo dritarën e shtëpisë së vet.Vallë a thua jemi lindur për të vuajtur, për të qenë të denuar !? .Habia edhe më e madhe  është, se ,në këtë mjedis, kemi seli të partive më shumë se furra të bukës , dhe për çudi të rralla nga ato  ishin që sot mbanin dyërt hapur, ashtu siç jemi mësuar t’i shohim gjatë fushatës zgjedhore. Ndërsa ,nga ana tjetër, na gëzon fakti se qendrat  shumë edhe më të mëdha së ky mjedis, si nga veriu ,ashtu dhe nga jugu ,organizonin  koncerte  me këngë e valle popullore, me theks të veçantë  kushtuar  Fesatve të Nëntorit e atdhetarëve tanë, atyre që sakrifikuan dhe  flijuan jetën për Atdhe e Flamur. Madje , po kështu ,pothuaj të gjitha  rrjetët televizive  shqipatre, qoftë publike dhe ato private, pothuaj i gjithë programi është festiv. Jehon kënga e buçet vallja. Ju lumtë.
Ne j s e ! ? …
N dërsa ,sivjet, në këtë mjedis, si shumë herë më parë, as Dita e Flamurit nuk ka arritur t’i bashkoi partitë shqiptare. Krahas gjithë kësaj edhe mungesës së mirëfilltë të një organizimi për shënimin e kësaj date të rëndësishme, organizatorët e këtij manifestimi, duke krijuar alibi “ kinse “për angazhime  të tjera, shpeshherë e ngatërrojnë edhe datën e saktë, kështu, duke festuar herë ,më 25, herë,më 26, e 27 ,e  shumë rrallë ,më 28 Nëntor.Është e pakuptueshme pse ndodhin këto dukuri !?  Kur dihet fare mirë se Dita e  Flamurit është 28 Nëntori. Kështu ka qenë, kështu është dhe kështu duhet  jetësuar e shpirtëruar edhe brezave  në vijim, andaj e mira e së mirës është që të shënohet pa u hamendur e pa pasur frikë, në këtë datë, më  28 NËNTOR .
      E keqja edhe më e madhe  sa vjen e shtohet. Anamalësit sivjet nuk e shënuan 28 Nëntorin ! ?
Çuditërisht, habit fakti, se në Anë të Malit e Krajë  kjo datë nuk është shënuar ! ? Nuk është shënuar, jo se ky popull nuk e meriton, jo se nuk ndien respekt për çeshtjet madhore, për simbolin kombëtar, por erdhi si rezultat i moskoordinimit të mendimeve dhe mungesës së një veprimi organizativ,apo më mirë të themi, mungesë e një  kulture politike. Autoritetet politike,sigurisht se nuk e kanë menduar mirë, sepse po të ishte menduar mirë, nuk do të vepronin kështu. Këto treva dhe ky popull me traditë, ku shkalla e vetëdijes dhe zhvillimi shpirtëror është e ngritur,andaj meriton edhe më shumë. Anamalësit, po edhe të tjerët, përherë kanë ruajtur dhe trashëguar kulturën dhe identitetin kombëtar,kanë vuajtur dhe kanë sakrifikuar për këtë datë dhe këtë Flamur. Kanë festuar edhe në kohërat më të vështira ,edhe atëherë kur ishte e ndaluar, kur të tjrët heshtnin.Si shumëherë, ndonëse edhe në heshtje, anamalësit, me shpirt e zemër ,përherë në mënyrën e vet e kanë shënuar këtë datë të madhe. Por kjo nuk është e veçanta . Nuk është hera e parë  që këtij mjedisi i mungon një organizim i tillë. Ana e Malit, ndoshta  e vogël  për nga territori, por e madhe nga dëshira për të qenë  pjesë e gëzimeve të mëdha  kombëtre. Udhëheqësit tanë , jo rrallë symbyllas e anashkalojnë këtë mjedis ,duke harruar se shumë prej tyre, sot kanë bërë  emër dhe karierë, kanë dalë nga gjiri i këtij populli. Ndonëse, pothuaj të gjitha  subjektet shqiptare në shkallë republike themelet i kanë në këtë mjedis.Por jo vetëm kaq, jo shumë vite larg, në këtë mjedis,  përfaqësuesit tanë politik, duke mos  lënë mënjanë kokëfortësinë, huqet dhe inatet personale ,Ditën e Flamurit e festonin edhe ndaras.Ndaras kryhej edhe “metoda e testimit “ ,me pretekst, se cili krah politik grupon më shumë individë rreth vetes. Kështu, harrojnë se festa e Flamurit nuk është  vetëm pronë e tyre , por është  kjo festë e shënjtë kombëtre që i bashkon shqiptarët.
     Politika e përçarjes
Po,nisur nga përvoja disavjeçare, nuk është vështirë të përfundohet se subjektet politike shqiptare në Mal të Zi dhe më gjerë, janë të zotët për t’u ndarë e për t’u coptuar, por jo për t’u bashkuar e për të krijuar një krah të fortë politik.Këtë fakt e dëshmon më së miri dështimi i koalicioneve .Ata sikur harrojnë interesat kombëtare , shpesh edhe  duke u bërë të mërzitëshëm para masës së gjerë me deklarata  e qendrimet  e tyre vetanake, duke akuzuar njëri –tjetrin për dështime, e në anën tjetër  e kanë harruar besimin e  popullit.
      Vallë, ku çon politika e përçarjes ?.
Një miku im, me të drejtë, thotë :”Mos luani me besimin e popullit “.Andaj, mos harroni se pasuria  më e madhe  që mund të fitoni nga populli është besimi i tij ndaj jush.Njeriu,besimin në radhë të parë duhet ta kërkojë në vetvete,sepse me besimin e  mirë bëjmë edhe shumë gjera të mira ,gjejmë mikun e dashur,shokun besnik të jetës dhe përkrahjen e popullit.Ky besim ka vlerë të madhe dhe ky besim nuk fitohet  aq lehtë.Ai mund  të fitohet me sakrifica e sprova  të mëdha gjatë tërë jetës, andaj, nuk duhet luajtur me të,sepse ai që humb besimin e popullit, i ka  humbur të gjitha .Besimin  e popullit e fitojnë vetëm ata që vihen në shërbim të popullit  të vet,duke qenë të zhveshur nga karrierizmi, lakmia për pasuri e pushtet, nga pasionet dhe veset e liga. Ata që mendojnë se populli duhet t’i vihet në shërbim të tyre ,ata janë të humbur.Populli në udhëheqësit e vet vërenë cilësitë dhe tiparët e tyre .Ai i don dhe i çmon njerëzit e veprave, e jo të fjalëve …Udhëheqësit dhe intelektualët janë pasqyra  e një populli.Shpirti i një populli është udhëheqësi i mirë,ai që e përfaqëson popullin e vet në mënyrë të denjë, që realizon dëshirat,qëllimet dhe synimet e tij duke  u bërë figurë integruese  për  popullin  e vet.Andaj, është e pafalshme  sjellja e disa politikanëve  tanë që kanë filluar dhe  gjithnjë vazhdojnë me një  fushatë të egër ndaj njëri –tjetrit.Si duket, problemin e kemi me vetveten, më shumë se me të tjerët. Këtë më së miri e dëshmojnë edhe  seancat e Ku(ku)vendit.
Jemi dëshmitarë të gjallë të asaj çfarë po ndodhë. Po të vazhdohet me këto përplasje ,është rrezik  se çarjet do të vazhdojnë deri në themel. Plasaritjet,ndarjet dhe përçarjet tuaja, zotërinj liderë,po reflektohen edhe  në popull.Nëse Ju politikanë nuk gjeni mirëkuptim ndërmjet veti,nuk rreshtoheni mbarë, e nuk bashkëpunoni për hirë të popullit tuaj,atëherë i tërë populli do t’ju mallkojë, e mallkimi i tij është i rëndë. “ Ju jeni të përkohshëm,populli është i përjetëshëm”,thotë një fjalë e urtë popullore.Ju zotërinj politikanë që udhëheqni sot politikën, këtu dhe më  gjerë,do të jeni përgjegjës edhe  para popullit edhe para historisë, andaj, bashkohuni ndërmjet veti si vëllezër, e atëherë edhe  populli do të jetë i  bashkuar dhe  do t’ju dojë e respektojë më shumë. Për çeshtjet madhore  lihen mënjëanë të gjitha  huqet e inatet.Të ngritet flamuri kombëtar, të ulen ata partiakë. Populli vlerson drejt dhe nuhat shpejt qëndrimet tuaja.Besimin e popullit mund ta fitoni shumë vështirë, por mund ta humbni shumë shpejt.
Një mendimtar ynë thotë . “ Të bashkuar, edhe të pamundshmen e  bëjmë të mundshme, të ndarë, të mundshmen e bëjmë të pamundshme “.
Zoti i bekoftë Shqiptarët,Gëzuar!.

By admini