Daily Archives: May 22, 2020

 • MONUMENTET SI PREOKUPIM PROFESIONAL

  Neritan Ceka, Udhëtim në kështjellat ilire, Botoi:”Migjeni”, Tiranë, 2006 Në kuadër të kulturës materiale, në çdo mjedis  kështjellat paraqesin vlerë të veçantë historike dhe kulturore. Ata janë dëshmi autentike e të kaluarës historike, që në forma të ndryshme janë të pranishme deri në ditët tona. Por, në sajë të rrjedhave shoqërore gjatë historisë një numër […] • AMANETIN E MBAN TOKA – GËZUAR DITËLINDJEN PROF. ERNEST KOLIQI!

  20 Maji (1903) shënon ditëlindjen e Profesor Ernest Koliqit.  Gëzuar Ditëlindjen i dashur Profesor Koliqi!   Nga Frank Shkreli Unë e konsideorj veten të privilegjuar që kam pasur fatin të njihja megjithëse për një kohë të shkurtë, Profesor Koliqin, gjatë qendrimit tim si refugjat në Romë, para se të vendosesha në Shtetet e Bashkuara të […]


 • NIKOLLA PASHIQI DHE SHQIPTARËT

                          Nga Nikë Gashaj, Politolog Duke vazhduar pa ndërprerje politikën e qeverisë serbe qysh nga viti 1912, qarqet sunduese të Jugosllavisë borgjeze gjatë tërë periudhës së sundimit paten si qëllim strategjik eliminimin total të shqiptarëve nga trualli i Jugosllavisë, ose të paktën shpërnguljen e tyre në vise të tjera të Jugosllavisë me qëllim të […]


 • NDRYSHE NGA AUTORITETET E TIRANËS, SHKUPI REFLEKTOI!

  Nga Frank Shkreli Ndryshe nga Tirana zyrtare që turpërisht dhe brutalisht shembi Teatrin Kombëtar mu në mes të Tiranës, Shkupi zyrtar reflektoi më në fund – falë presioneve të ndryshme –mbi vendimin e marrë më heret për shlyerjen e gjurmëve të familjes së Nenë Terezës në sheshin e Shkupit, qendra shpirtërore e shqiptarëve kudo në […]


 • Lajm i mirë për plazhistët, koronavirusi nuk mbijeton në ujërat e kripura

  Studiuesit francezë pohojnë: Koronavirusi nuk mbijeton në ujërat e kripura Koronavirusi nuk mbijeton në ujërat e detit. “Ky është një lajmi i mirë për ata që do të frekuentojnë plazhet këtë verë”, thanë studiuesit e ”Ifremer”, Instituti i Kërkimeve Franceze për Detin. Për të arritur në përfundimet e tyre, studiuesit francezë studiuan midhjet dhe mostrat […]