Articles Posted in the " Portrete " Category

 • Një pasdite në Shkodër me mërgimtarin Tomë Jakaj

  Verpimtar aktiv i çështjes kombëtare   Gjekë Gjonaj Para dy vitesh në njërin prej restoranteve të bukura të  Shkodrës  u takova me  mërgimtarin Tomë  Jakaj, bir i respektuar i familjes  Jakaj të  fshatit Ranoc-Zllakuqan, Komuna e Klinës, në rrafsh të Dukagjinit, Kosovë. Ky veprimtar  i diasporës shqiptare në Nju-Jork, sipas rrëfimit të tij,  kishte ardhur […]


 • Dimensioni atdhetar e njerëzor i Kolë Prëkë Gojçaj

      Nga Gjekë Gjonaj   Në kërkim të  njerëzve të shquar  nga Malësia që kanë bërë emër   dhe janë gdhendur në kujtesën e komunitetit  si veprimtarë  të shquar të çështjes kombëtare  më 12 qershor  2018 u njoha për herë të parë me mërgimtarin shumëvjeçar në  Shtete të Bashkuara të Amerikës ( Detroit)  Kolë Prëkë […]


 • Nikollë Gjonaj kurrë nuk do të harrohet, por  gjithmonë do të nderohet

  Nga Gjekë Gjonaj Emri i Nokollë Lucë Keqit Gjonaj nga fshati Drume i malit të  Hotitt të Malësisë  është i njohur  jo vetëm në mesin e shqiptarëve, por edhe  të popujve të tjerë në ish-Jugosllavi.  Vëmendjen e opinionit ( popullit) e tërhoqi  që në moshën 15-vjeçare, kur  i bashkëngjitet Lëvizjes Popullore Nacionalçlirimtare, ka fundi i […]


 • Portret biografi kushtuar gazetarit Frank Shkreli

  NGA THANAS L. GJIKA   TRASHËGIMIA DHE NOSTALGJIA ENVERISTE – PENGESA KRYESORE PËR ECJEN E NGADALSHME TË SHQIPËRISË (Portret biografi kushtuar gazetarit Frank Shkreli)   Radio Zëri i Amerikës, në vitet kur Shqipëria nuk kishte marrëdhënie diplomatike me SHBA-të, luante rolin e ambasadës amerikane për të ndihmuar popullin shqiptar duke transmetuar lajme, komente dhe artikuj […]


 • AT ATHANAS GEGAJ (PHD)

  (30 vjetori i vdekjes) Nga Gjeke Gjonlekaj/New York Emëri i pagëzimit i Athanas Gegaj ishte Lucë Gegaj. Emërin Athanas e kishte marrë në kohën kur ishte bërë meshtar. Lucë Prëloka siç e quanin në Triesh kishte lindur në vitin 1904. Pas shkollës fillore në vendlindje,babai e kishte dërguar në Shkodër në shkollën frannçeskane. Përpara tij në atë shkollë kishte mësuar vëllau i madh Kolë Gegaj. Pas […]


 • GJERGJ KASTRIOT SKENDERBEU, I PËRGJITHMONËSHMI I FISIT SHQIPTAR

  Nga Frank Shkreli Kështu e pat cilësuar Fatosin e Kombit Shqiptar, Papa Pali i VI me rastin e ceremonive që janë zhvilluar në Romë në vitin 1968, në kujtim të 500-vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastriotit – Skenderbe. Kremtimet me këtë rast zgjatën plot katër ditë në Romë dhe në Vatikan, ku udhëheqsi i atëherëshëm […]

 • I KËNDON ZEMRA POETIT SHEKULLOR SHABAN NOKSHIQI

  Ramiz LUSHAJ   1. Poeti Shaban Bali Nokshiqi i kapërceu 91 vite moshë. Po rrok qindshin. Poet shekullor. Ai mbahet si lis i vendlindjes e lisnon në kohë e për kohërat.   E veçanta e tij është se në katër vitet e fundit i ka botue katër libra. E ka adet, ka nji libër në […]