Nga Gjekë  Gjonaj

Titulli i këtij shkrimi, aspak afirmativ për shëndetin tonë,  m’u imponua  pasi  para disa  ditësh shikova  në njërin  nga televizionet  në gjuhën  shqipe  në Mal të  Zi,  një koncert muzikor, ku ishin të pranishëm qindra   njerëz.  Edhe pse  koncerti zhvillohej në ambient të hapur , në kohë pandemie, paraqiste një rrezik potencial infektimi  me virusin korona. Në këtë rast , fituam përshtypjen,  se askujt prej  të pranishmëve, nuk u shkonte ndërmend , apo  për  momentin e kënaqësisë  së vetvetes e kishin harruar atë.  Të gjithë sa ishin,  i madh e i vogël, tërë kohën,  këndonin, vallëzonin, kërcenin, luanin, përqafoheshin  e kënaqeshin  me zërin e ëmbël të këngëtarit i cili  me stilin e tij të veçantë e të mrekullueshëm të këndimit e  kishte “ ndezur”” atmosferën si gjithmonë. Këngëtari solli për artdashësit e Malësisë  këngë të njohura nga repertori i tij , duke dhuruar spektakël dhe emocione të shumta për qytetarët e mbledhur në atë ambient.  Nuk është ky koncerti i vetëm muzikor  që u mbajt  në Malësi  në këtë sfidë të madhe  dhe në këtë situatë  shumë kritike për shëndetin tonë – gjënë më të shtrenjtë që kemi.

Përveç  koncerteve muzikore gjatë dy muajve të fundit, sidomos në gusht, jemi dëshmitarë të organizimeve të darsmave  me qindra të ftuar  jo vetëm në Komunën e Tuzit, por edhe në atë të Ulqinit.   Gjithashtu edhe të organizimeve  të  gëzimeve të tjera tradicionale .  Dhe  në të gjitha këto raste që përmendëm, por edhe në tubime të tjera, për hirë të realitetit dhe për shkak të së  vërtetës duhet thënë se  nuk u treguam të kujdesshëm dhe nuk respektuam  të gjitha rekomandimet dhe udhëzimet e autoriteteve  shëndetësore  dhe mjekëve tanë. Nuk e morëm seriozisht këtë pandemi. Rrezikuam  jetën tonë dhe të atyre me të cilët komunikojmë. Nuk kuptuam se askush   nuk mund të na mbrojë më mirë nga kjo sëmundje atipike, që s’ka rregulla dhe standard shërimi,  se   ne vetveten.  Nuk u bindëm të respektojmë  rend dhe rregulla,  as pas shumë vdekjeve të shkaktuara nga ky  virus  i  më të afërmve, shokëve, miqëve  e komshive tanë.  Nuk hoqëm dorë nga ahengjet, darsmat  në masë  e tubimet tjera, që shtojnë rrezikun e përhapjes së virusit. Nuk arritëm të ndërtojmë kulturë dhe ndërgjegje  të respektimit absolut të masave. Nuk u bëmë mjek të vetvetes, e duhej të bëheshim. Sepse është kjo luftë për të shpëtuar jetën tonë dhe të tjerëve.

U bënë deri në 300 ftesa në darsma , ndërsa varianti Delta i koronavirusit, për të cilin kishte paralajmëruar e gjithë bota,  ka gjetur terren ideal edhe në këtë vend të vogël të Ballkanit. Dasmat   të cilat i organizuan disa familje shqiptare, rezultuan fatkeqe edhe për  shumë prej tyre, të cilët nuk i shpëtuan koronavirusit. Numri i të vdekurve si pasojë e infektimit në  vetëm një dasmë   shkoi deri në 5 veta.  Të dhënat    nga  Instituti Publik i Shëndetësisë tregojnë se Ulqini,  në raport me numrin e banorëve, radhitet i pari me më së shumti raste të reja në  njëqind mijë banorë.Edhe në Tuz ditëve të fundit po rritet numri i të infektuarëve.

I gjithë ky realitet i hidhur nga rritja  dhe vdekja e frikshme e vëllezërve dhe motrave tona  nga Covid-19  tregon se ne  edhe në rast të  kësaj pandemie po u japim  më shumë rëndësi  veseve tona tradicionale sesa jetës njerëzore. Alla-shqiptarçe, luje vallen luj, koronavirusin mos e druj.   Çuditërisht,  përse   akoma   nuk  po e kuptojnë  se këshillat e mjekut janë të  shenjta për secilin,   edhe në këtë betejë të vështirë kundër kësaj “ mortaje” e cila e ka vënë botën përpara!?

By admini