Nga Gjekë Gjonaj

Në vend se të gjithë qytetarët , zyrtarët dhe pushtetarët e Komunës së Ulqnit të kthejnë më shumë sytë nga sporti, ta mbështesin e të kontribuojnë për të pasur një Ulqin më të fortë në sport, për fat të keq, në periudhën e shumëpartizmit, pas rënies së komunizmit, nuk i është kushtuar një vëmëndje e merituar. Është e dhimbshme të themi që sporti në këtë qytet, është njëra prej fushave sot më keq se sa para viteve’90-të. Dhe kjo është shqetësuese dhe me pasoja të rënda për këtë sektor të dashur e të dobishëm për gjithë shoqërinë. Gjatë gjithë kësaj periudhe kohore të tranzicionit sporti asnjëherë nuk ka qenë në binarë. Në sportin e Ulqinit shumëçka nuk është në vendin e vet. Ky nuk është pohim imi, por vlerësim i sportistëve të shquar dhe sportdashësve të këtij qyteti, të cilët e kanë në zemër sportin, pa të cilin nuk ka shoqëri njerëzore.
Sadoqë na vjen keq dhe jemi të shqetësuar për gjendjen eaktuale të sportit në këtë qytet, ky është realiteti. Vetëm ata që kanë fajet apo “mizën pas veshit” nuk e shohin dhe nuk e pranojnë. E, faktet janë fakte. Ato flasin dhe triumfojnë para njerëzve sado të fortë që mund të jenë ose mendojnë se janë.
Pozitën e sotme jashtëzakonisht të vështirë financiare të sportit në Ulqin e pasqyrojnë qartë dy klubet më të mëdha sportive, të cilat do të duhej të jenë simbol i qytetit dhe pjesë e identitetit sportiv të tij, Klubi i Basketbollit “ Ulqini” dhe Klubi i Futbollit “ Otrant Olimpiku”. Të dy këto klubet ( kryesitë e tyre) publikisht janë deklaruar për krizën e madhe financiare dhe kanë kërkuar ndihmë nga institucionet përkatëse komunale. Basketbollistët kohë më parë kanë dalur me një deklaratë për mospjesëmarrje fare në gara të Ligës së Parë të Malit të Zi, kurse udhëheqësit e “ Otrant Olipikut” kërkuan ndihmë të menjëhershme të kryetarit të komunës së Ulqinit. Në të kundërtën,thuhet në kumtesë, kryesia e këtij klubi në mbledhjen e jashtëzakonshme të mbajtur pak ditë më parë vendosi që të gjithë anëtarët e Kuvendit, Këshillit Drejtues dhe personat e tjerë teknik do të paraqesin dorëheqje të pakthyeshme në të gjitha pozicionet dhe do të informojnë Federatën e Futbollit të Malit të Zi për larghgim nga garat të seniorëve në Ligën e Dytë të Malit të Zi.
Se cili do të jetë epilogu i bisedimeve të drejtuesve të këtyre dy klubeve sportive me drejtuesit , respektivisht me njeriun e parë të këtij qyteti, për zgjidhjen e krizës së tyre finanaciare , mbetet për t’u parë ditëve në vijim. E, zgjidhja nuk është aspak e lehtë, kur dihet se Komuna e Ulqinit tash tre muaj ndodhet në bllokadë për shkak të borxhit nga vendimi gjyqësor i Gjykatës Supreme në shumë prej afro 6 milionë euro, për rastin e njohur si K1.
Kur flitet për gjendjen e rëndë të sportit në Ulqin, përveç krizës kronike financiare mendja gjithësesi na shkon te infrastruktura katasrofale, mungesa e palestrës së sportit, mungesa e fushave të futbollit, te hapësirat (objektet) private të papërshtatshme ku stërviten sportistët e tjerë , të cilët me sukseset e treguara në gara shtetërore, kombëtare e ndërkombëtare , edhe përkundër vështirësive të mëdha fianaciare, dëshmuan se meritojnë shumë më tepër seç u kemi dhënë deri më tani dhe se assesi nuk duhet të lihen pas dore , në mëshirën e fatit të tyre.
Pra, mos të ngurrojmë, por të pranojmë se sporti i Ulqinit ka probleme serioze. Ato janë të lidhura në mënyrë zinxhirore. Për to duhet të diskutohet seriozisht pa humbur shumë kohë. Dhe këtë duhet ta bëjnë drejtuesit e klubeve të sportit, sportistët, sportdashësit, biznesmenët, njerëzit që i takojnë poliitikës apo që janë të afërm të politikanëve të cilët me ose pa meritë kanë zënë pozita kryesore nëpër klube e deri në instituicione qëndrore sportive të Malit të Zi. Në interesin e të gjithëve është që të kuptojnë se është i nevojshëm një reformim i thellë në sportin e Ulqinit , i cili mund të nisë ( fillojë) vetëm atëherë kur financimi në sport të rregullohet me ligj, e jo si deri më tash me nënshkrimin e marrëveshjeve , me fjalime politike, etj.
Sportistët e dalluar të këtij qyteti shprehen të bindur se nëse nuk merren masa të menjëhershme për përmirësimin dhe zhvillimin e sportit, dhe nëse nuk ka politika reale, të financuara e të realizuara seriozisht përmes buxheteve , sporti ulqinak rrezikon shkatërrimin përfundimtar të tij.

By admini