Dritan Kurti dhe Dritan Alaj

Nga Gjekë Gjonaj

Edhe Komuna e Ulqinit, sidomos  zona e Anës së Malit, shënoi ditë të zeza që prej shpërthimit të viirust të pagëzuar tashmë me emrin SARS-coV- 2  ( COVID-19),i cili  e përfshiu botën,  me dhjetëra  e dhjetëra  jetë të humbura.  Shtëpia e Shëndetit të  Ulqinit  do të  ishte mirë dhe me interes  të publikojë  bilancin ( listën ) e saktë  të personave të vdekur  nga kjo trevë si pasojë e këtij virusi.  Jemi të mendimit    se ( qofsha i gabuar)  Ana e Malit, në krahasim me numrin e  popullatës  do të ketë bilancin më negativ të humbjeve të jetëve njerëzish  nga koronavirusi  në Mal të Zi  po se po, ndoshta edhe më gjerë.   Këtë dhimbje tragjike  të shkaktuar nga virusi korona , ndër shumë familje të tjera anamalase e  përjetuan  me pikëllim të thellë  e me zemër të thyer edhe  familjarët e Dritan Alajt ( 38 vjeç)  dhe Dritan Kurtit ( 42 vjeç).  Fluturuan drejt amshimit  dy shokët dhe miqtë e mi me të njëjtin emër,  dy shpirtra nga më të mirët  të kësaj  krahine gjeografike dhe etnografike shqiptare.  

Dritan Kurti (1978-2020)

Humbja e parë dhe më e dhimbshme e cila ka prekur  dhe ka tronditur jashtëzakonisht shumë të gjithë banorët e Anës së Malit padyshim ishte  largimi i papritur nga kjo jetë   i birit të tyre të dashur,   42 vjeçarit   Dritan Kurtit nga fshati Sukubinë, më 24  tetor 2020, nga Covid-19.  Ikja e tij e parakohshme  preku thellë shpirtin e familjarëve, farefisit, shokëve, kolegëve, miqve dhe bashkëkombësve  të tij që e njohën. Kisha kënaqësinë dhe privilegjin që e njoha Dritan Kurtin , me të cilin nga bashkëpunimi i mirë  shumëvjeçar  krijuam  një miqësi të sinqertë.  Çdoherë mu  përgjigjte në kohë  kur e thërrisja në telefon  për të marrë ndonjë informacion nga aktivitetet e tij të shumta në fushën e arsimit në shkollë ku punonte si mësimdhënës, nga veprimtaritë e Shoqatës ” Ora” dhe të Bashkësisë Lokale – Sukubinë,  të cilat  i  drejtonte me sukses  apo për aktivitetin kulturor-artistik  të Ansamblit “  Tradita”, në të cilën  si valltar i shkathtë , me trupin e tij të hijshëm, i veshur me petkun kombëtar që i rrinte aq bukur,    ka dhënë një kontribut të paçmuar  që kjo trevë të ruajë   vlerat e trashëgimisë kulturore, veçmas folklorit  të saj. Gjatë gjithë karrierës së tij artistike në ansambël ka interpretuar valle në shumë treva shqiptare , ku ka shkuar Ansambli “ Tradita”  si brenda vendit , ashtu edhe gjatë turneve jashtë shtetit. Lëvizjet e këtij kërcimtari u cilësuan nga ekspertët e folklorit si shumë dinamike me një ritëm të admirueshëm ku  kishte  një harmoni të spikatur në kostumin e zonës ku ka lindur dhe ku  sot prehet trupi i tij i pajetë.

Dritan Kurti  ishte informatori im i besueshëm, i cili në çdo kohë dhe moment  pa përtesë më jepte informata të sakta nga veprimtaria e tij e gjithanshme , e madhe dhe e frytshme. Ai ndau kohën e tij për mua sepse ishte i ndërgjegjshëm, i vëmendshëm, i kujdesshëm, i papërtueshëm, i gatshëm dhe i vullnetshëm për të bërë gjëra  me vlerë në të mirën e përgjithshme . Në gjykimin  tonë Dritan Kurtit  duhet t’ia pranojmë  këto dhe cilësi   si njeri shumë ambicioz  për të bërë një punë dhe shumë i përkushtuar për  demonstruar sukseset dhe arritjet. Kjo është një aftësi. Për  këto dhe shumëçka tjetër Dritan Kurti  do t ‘na mungojë shumë dhe do ta kujtojmë përherë deri në fund të jetës.

Në njëvjetorin e vdekjes së kryetarit të saj, mësimdhënësit  dhe veprimtarit Dritan Kurti, Shoqata “Ora” ka organizuar  në Shkollën Fillore “Bedri Elezaga” në Katërkollë mbrëmjen përkujtimore “Një vit pa Dritanin”. Me  këtë rast  Shoqata “Ora” ka ndarë mirënjohje për kryetarin e saj, Dritan Kurti, me motivacionin “për kontributin në themelimin, organizimin e aktiviteteve, drejtimin me sukses të Shoqatës ‘Ora’ dhe veprimtarinë e gjithanshme në të mirë të shoqërisë”.  Po ashtu  Shoqata “ Ora” ka shfaqur dokumentarin  kushtuar këtij aktivisti , punonjësi të arsimit dhe   intelektuali të  veçantë të kulturës   sonë kombëtare,  Dritan Kurtit.  

Dritan Alaj ( 1982-2020)

Dy javë pas  humbjes së betejës  nga koronavirusi të Dritan Kurtit,  më 15 nëntor 2020 ,  në Qendrën Klinike të Malit të Zi,    në moshën 38 vjeçare u nda nga jeta njeriu me zemër të madhe, punëtori e veprimtari i dalluar, atdhetari, aktivisti, politikani – sekretar i përgjithshëm i Unionit Demokratik të Shqiptarëve, njëherë edhe këshilltar në Kuvendin e Komunës së Ulqinit, Dritan Alaj,nga fshati Katërkollë.  Shkak u bë virusi korona me të cilin qe diagnostikuar   disa  javë më parë. Lajmi i hidhur për vdekjen e tij të parakohshme shqetësoi dhe shkaktoi dhimbje  të madhe në  Anë të Malit në të dyja anët e kufirit,  Mal të Zi e Shqipëri, Ulqin, Tivar,  Krajë,   dhe  diasporë. Aq më tepër kur ai la pas vetes babain, bashkëshorten dhe dy fëmijët e tij jetimë,  Dorianin dhe Erionën.

Dritan Kurti , siç e  vlerësonin bashkëpunëtorët e tij më të ngushtë,  me punën e tij të përkushtuar në Njësinë yonale të Fondit  Pensionisto- Invalidor ishte gjithmonë në shërbimin e të gjithë qytetarëve. Kishte virtyte të larta njerëzore, ishte  i  respektueshëm, i kujdesshëm dhe  i sjellshëm   për  shoqëri dhe  i dashur  për familje. Njeri me plot pozitivit et, që të mbushte me besim  dhe shpresë për një jetë më të mirë.  Ai  si këshilltar dhe funksionar i lartë i Unionit Demokratik të Shqiptarëve  kontribuoi në zhvillimin e proceseve demokratike në vend.

Me rastin 1-vjetorit të  vdekjes së këshilltarit tashmë të ndjerë Dritan Alajt, më 19  dhjetor 2021 në sallën e madhe të Kuvendit  të Komunës së Ulqinit u mbajt   seancë përkujtimore , në të cilën për vlerat  e  njerëzore dhe kontributin e tij shoqëror folën  kryetari i Kuvendit   Haxhi Sulejmani, kryetari i UDSH-së Mehmet Zenka, kolegët Agron Mehmedi dhe Halil Truma, ndërsa në emër të familjes   falënderoi të pranishmit babai i  Dritanit, Myzafer Alaj.

Kjo është shkurtimisht historia e dhimbshme e dy intelektualëve të shquar anamalas , tek të cilët vlerat qytetëruese, kulturore dhe  atdhetare ishin pjesë e jetës dhe veprimtarisë  së tyre. Të dy kishin një emër – Dritan, që ndriçonin kurdo e  kudo dhe ishin dy anëtarë  nga familjet shumë fisnike  dhe të ndershme, Kurti e Alaj.   

Këta të dy Dritana- dritat e Anës së Malit janë shëmbëlltyrë të qytetarëve të denjë e fisnik. Të tillë do të mbeten për shumë kohë jo vetëm  për familjarët e tyre, por edhe për  gjeneratat që do të vijnë . Popullata e kësaj treve do të jetojë me kujtimin për  dy Dritanat,  në dritën e amshimit dhe lavdisë.   

By admini