Nga Beqir SINA-

Biden : “Demokracia nuk ndodh rastësisht.: Duhet ta mbrojmë, të luftojmë, ta forcojmë, ta rinovojmë”

Në Samitin virtual të Presidentit Biden,(9/10 Dhjetor) edhe Kryeministri Albin Kurti i cili u spekulua se “nuk ishte ftuar ngase ka marrëdhënie të ftohta me administratën amerikane””.

Por i ftuar është edhe Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, i cili thuhet se ka instaluar një regjim autoritar -“një regjim ku udhëheqësit politikë, nuk i nënshtrohen kontrollit nga pushtetet e tjera, qoftë ai i drejtësisë, apo qoftë ai mediatik”

Presidenti ka thënë se sfida e kohës sonë është të demonstrojmë se demokracitë mund të sjellin sukses duke përmirësuar jetën e njerëzve të tyre dhe duke adresuar problemet më të mëdha me të cilat përballet bota e gjerë.

” Në gjashtë muajt e tij të parë në detyrë, Presidenti ka rigjallëruar demokracinë në vend, duke vaksinuar 70% të popullsisë, duke miratuar planin e shpëtimit amerikan dhe duke avancuar legjislacionin dypartiak për të investuar në infrastrukturën dhe konkurrencën tonë. Dhe ai ka rindërtuar aleancat tona me partnerët dhe aleatët tanë demokratë, duke mbledhur botën për t’u ngritur kundër abuzimeve të të drejtave të njeriut, për të trajtuar krizën klimatike dhe për të luftuar pandeminë globale, duke përfshirë dhurimin e qindra miliona dozave të vaksinave në vendet përreth. rruzullin tokësor” thotë Shtëpia e Bardhë.

Duke mbajtur këtë angazhim, sot Presidenti Biden ka kënaqësinë të njoftojë se në dhjetor ai do të bashkojë liderë nga një grup i ndryshëm i demokracive të botës në një Samit virtual për Demokracinë, që do të pasohet përafërsisht pas një viti nga një tjetër Samit, në kushte më normale e jo virtualisht.

Ky, Samiti virtual, që do të zhvillohet më 9 dhe 10 dhjetor, simbas Shtëpisë së Bardhë, do të nxisë angazhimet dhe iniciativat në tre tema kryesore:

“Mbrojtjen kundër autoritarizmit, Luftimin e korrupsionit dhe Promovimin e respektimit të të drejtave të njeriut. Pas një viti konsultimesh, koordinimi dhe veprimi, Presidenti Biden do të ftojë liderët botërorë të mblidhen edhe një herë për të treguar përparimin e bërë kundër angazhimeve të tyre. Ky Samit do të sjellin së bashku krerët e shteteve, shoqërinë civile, filantropinë dhe sektorin privat, duke shërbyer si një mundësi për liderët botërorë që të dëgjojnë njëri-tjetrin dhe qytetarët e tyre, të ndajnë sukseset, të nxisin bashkëpunimin ndërkombëtar dhe të flasin sinqerisht për sfidat me të cilat përballet demokracisë për të forcuar kolektivisht themelet për rinovimin demokratik.”

Biden : “Demokracia nuk ndodh rastësisht.: Duhet ta mbrojmë, të luftojmë, ta forcojmë, ta rinovojmë”

Që nga dita e parë, administrata Biden-Harris e ka bërë të qartë se rigjallërimi i demokracisë në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën është thelbësor për të ofruar për popullin amerikan dhe për të përmbushur sfidat e paprecedentë të kohës sonë.

Siç ka thënë Presidenti Biden, “mbrojtja e vlerave demokratike të Amerikës është e pandashme nga avancimi i interesit tonë kombëtar”.

Presidenti Biden do të presë të parin nga dy Samitet për Demokracinë, i cili do të bashkojë liderët nga qeveritë, shoqëria civile dhe sektori privat për të përcaktuar një axhendë afirmative për rinovimin demokratik dhe për të trajtuar kërcënimet më të mëdha, me të cilat përballen demokracitë sot përmes veprimit kolektiv dhe qeverive autokrate.

Shtëpia e Bardhë në njeë njoftim zyrtar thotë se :

Demokracia dhe të drejtat e njeriut janë nën kërcënim në mbarë botën. Demokracitë – qofshin në tranzicion apo të krijuara prej dekadash – po përballen me sfida serioze nga brenda dhe jashtë kufijve të tyre. Mosbesimi i publikut dhe dështimi i qeverive për të ofruar progres të barabartë dhe të qëndrueshëm ekonomik dhe politik, ka nxitur polarizimin politik dhe ngritjen e liderëve që po minojnë normat dhe institucionet demokratike. Në të gjithë globin, kapaciteti i dobët shtetëror, sundimi i dobët i ligjit, pabarazia e lartë dhe korrupsioni vazhdojnë të gërryejnë demokracinë.

Në të njëjtën kohë, liderët autoritarë po arrijnë përtej kufijve për të minuar demokracitë – nga shënjestrimi i gazetarëve dhe mbrojtësve të të drejtave të njeriut tek ndërhyrja në zgjedhje, të gjitha duke pretenduar se modeli i tyre është më i mirë për t’u ofruar njerëzve. Aktorët armiqësor i përkeqësojnë këto tendenca duke manipuluar gjithnjë e më shumë informacionin dixhital dhe duke përhapur dezinformata për të dobësuar kohezionin demokratik.

Siç ka thënë Presidenti Biden, “ne duhet të dëshmojmë se demokracia ende funksionon dhe mund të përmirësojë jetën e njerëzve në mënyra të prekshme. Për ta bërë këtë, demokracitë duhet të bashkohen – për të rinovuar dhe përmirësuar shoqëritë tona të hapura, që respektojnë të drejtat nga brenda; të qëndrojmë së bashku në mbrojtje kundër kërcënimeve nga autokracitë; dhe për të treguar se mund të adresojmë krizat më urgjente të kohës sonë.

Samiti do të ofrojë një mundësi për të reflektuar, dëgjuar dhe mësuar, si dhe për të planifikuar dhe vepruar, në mënyrë që të mund të ndërtojmë një themel të përbashkët për rinovimin demokratik global.

Samiti i dhjetorit 2021

Për Shtetet e Bashkuara, Samiti do të ofrojë një mundësi për të dëgjuar, mësuar dhe angazhuar me një gamë të larmishme aktorësh, mbështetja dhe angazhimi i të cilëve është thelbësor për rinovimin demokratik global. Ai gjithashtu do të shfaqë një nga pikat e forta unike të demokracisë: aftësinë për të pranuar dobësitë dhe papërsosmëritë e saj dhe për t’u përballur me to hapur dhe transparente, në mënyrë që ne, siç e thotë Kushtetuta e Shteteve të Bashkuara,

“Të formojmë një bashkim më të përsosur”.

Përpara samitit të parë, ne jemi duke u konsultuar me ekspertë nga qeveria, organizatat shumëpalëshe, filantropitë, shoqëria civile dhe sektori privat për të kërkuar ide të guximshme dhe praktike rreth tre temave kryesore

Spekulimet :

Ndër vendet e rajonit të gjerë që janë përfshirë në spekulimet me ftesën janë edhe Turqia dhe Bjellorusia. Lista e speklulimeve përjashtonte gjithashtu Hungarinë, një vend anëtar i Bashkimit Evropian që ka ngritur shqetësime në union lidhur me përkeqësimin e demokracisë së tij.

Megjithatë, Polonia, një tjetër shtet anëtar i BE-së me një demokraci në rënie u ftua në samit, siç ishte Filipinet, pavarësisht nga respekti i saj më pak se i lavdërueshëm për parimet demokratike.

“Kjo nuk kishte të bënte me miratimin, ‘Ju jeni një demokraci, ju nuk jeni një demokraci’. Ky nuk është procesi nëpër të cilin kemi kaluar,” tha një zyrtar nga administrata Biden për Reuters, duke shtuar se ftesat u dërguan në vende me përvoja të ndryshme. demokracisë për të siguruar diversitet rajonal dhe pjesëmarrje të gjerë.

Kosova e ftuar në Samitin e Demokracisë

Partitë e Kosovës, analistë e gazetar “u nxituan” tekesa spekuluan jashtëmase për mungesë një ftese në Samitin e Demokracisë, të Kosovës, duke fajësuar padrejtësisht Kryeministrin Kurti. Ndërsa programi për Samitin po merrte formë, informacione shtesë erdhën në dispozicion në faqen e informacionit të Shtëpisë së Bardhë.

Shumica e analistëve dhe opozita në Kuvendin e Kosovës, madje në këto spekullime u përfshi më së fundi edhe Ambasadori Richard Grenell, ish i dërguari i Presidentit Trump për ndërmjetësimin e bisedimeve Beograd – Prishtinë, të cilët kanë fajësuar “pa u ndal” Kryeministrin e Kosovës, Albin Kurtin, gjoja se për vendimin e presidentit amerikan Joe Biden për të mos ftuar vendin në Samitin për Demokraci,

Mungesa e ftesës së Kosovës(Kryeministrit Kurti) shkaktoi akuza publike nga opozita kundër qeverisë dhe zyrës së presidentit, duke fajësuar mazhorancën e re në Kosovë, për gjoja përkeqësim të marrëdhënieve me Shtetet e Bashkuara.

  • Qeveria aktuale e Albin Kurtit nuk mund të tolerohet për gjoja marrëdhëniet e ftohta me administratën amerikane
  • Mungesa e ftesës në samit duhet të ngrejë alarmin për gjendjen e marrëdhënieve ndërkombëtare të Kosovës nën qeverinë Kurti, eksperimente në marrëdhëniet me SHBA, në dobi të partisë së tij politike dhe në dëm të rolit të SHBA-së në Kosovë.
  • Kurti dhe Presidenteja Vjosa Osmani për “paraqitjet e tyre skandaloze” në forumet ndërkombëtare ku dyshohet se e portretizuan Kosovën si një vend me shkallë të lartë krimi dhe korrupsioni.

Shqipëria, është e akuzuar nga opozita dhe disa analistë të njohur në për një Kryeministër, autoritar dhe arrogant. Andi Bushati që një ndër analistët më të njohur në Shqipëri, ka shfaqur disa argumente për Kryeministrin e Edi Rama “

Argumenti kryesor i Bushatit është ” Rama, ka instaluar një regjim autoritar dhe jo diktatorial në Shqipëri. Evidenca që ai ofron për të argumentuar këtë është reduktimi i lirisë mediatike, kontrolli i të gjitha pushteteve, si dhe kapja e sistemit të drejtësisë. Sipas Bushatit, “një regjim ku udhëheqësit politikë nuk i nënshtrohen kontrollit nga pushtetet e tjera, qoftë ai i drejtësisë, apo qoftë ai mediatik, nuk është veçse autokratik”.

By admini