Articles Posted in the " Histori " Category

 • ZEZAKËT E ULQINIT – Katër shekuj të negro-komunitetit shqipfolës

  Ulqini ka vazhduar të jetë një shënjues mileniumesh i historisë ballkanase pranë detit që nga koha kur u krijua si koloni greke, apo si një ngulim i dallueshëm ilir në Adriatik, prej kur edhe datojnë muret e tij të para ciklopike që vazhdojnë edhe sot të jenë themel i kështjellës impresive. Argumenti ynë lidhet me […]


 • “VOICE OF AMERICA: INTERVISTË ME HISTORIANIN DR. ATHANAS GEGAJ”

  (Me rastin e 500-vjetorit te vdekjes se Skenderbeu – Kjo intervistë u transmetua nga Zëri  i Amerikës  më 18 e 19 Janar të vitit 1968) Zoti Gegaj,kur Fan Noli shkroi librin e tij mbi Skënderbeun më 1949, ai tha se vepra juaj frëngjisht mbi Skënderbenë ishte më e mbaruara qe kishte parë dritën gjer në vitin 1949,si nga […]


 • Data historike të shqiptarëve në Mal të Zi

  Shqiptarët në Mal të Zi Shkruan Albinot Maloku Trajektoren e proceseve historiko-politike e shoqërore të Malit të Zi pa mëdyshje e përshkon edhe populli autokton shqiptar i këtij shteti. Prej formimit të Duklës, Zetës e deri tek Mali i Zi i sotëm shqiptarët janë pjesë e pandashme e rrjedhave përmes të cilave ka gjarpëruar historia […]


 • Viti 1928: Fotografi të familjeve nga Kraja (foto)

  Në galerinë e Qendrës për Kulturë në Ulqin u hap sot ekspozita fotodokumentare, e dytë me radhë , “Dogana e rendit të dytë Tivar – Dokumentacioni për lejekalimet dypronësore 1928”. Në këtë fotogaleri ishin të publikuara për herë të parë shumë fotografi të vitit 1928 të shekullit të kaluara me pjestarë të familjeve nga fshatrat […]


 • “Ulqinakët janë themeluesit e Flotës Detare Shqiptare”

  Në vitet 1878, 1879,1880 shumë familje ulqinake largohen e emigrojnë nga Ulqni jo vetëm nga toka, por edhe nga deti e lumi Buna, me anijet pronë e tryre. Kryesisht, stacioni apo porti i parë dhe ma i afërt i tyre ishte qyteti Shkodrës dhe më pas Durrësi, për shkak të ushtrimit të profesionit të detaris. […]


 • Ulqini dhe detaria e saj

  Ulqini është vend me një traditë të gjatë dhe të pasur detare dhe tregtare. Detaria e këtij gyteti ngritjen e vet më të madhe e arriti në shekullin XVII, XVIII dhe gjatë shekullit XIX. Tregtia detare e ulqinakëve me anije të tyre zhvillohej me limanet më të mëdha dhe qendrat tregtare të Adriatikut, të Levantit […]


 • 2 PRILL 1991: GJAKOSNI SHKODREN!

  Nga Fritz RADOVANI: “VETËM N’ FUTA E DEGERMIA…ZBUKUROHET SHQIPËRIA !” Kështu tha Ramiz Alia… Armët gjakatare të terroristëve komunistë  para se me ngordhë, dita e ditës vajiseshin me gjakun e Rinisë Shqiptare të pafajshme… E gjak ma të “shijshem” se i Shkodres nuk ka! Të parët kanë mërrijtë tek sheshi studentët e shkollës së mesme “Jordan […]


 • “DIMRI I GJATË I VITIT 1945” – NË KUJTIM TË MASAKRËS SË TIVARIT

  Nga Frank Shkreli  Ditët e fundit në Prishtinë u promovua libri “Dimri i Gjatë i Vitit 1945” i autorëve Anna Di Lellio dhe Dardan Luta, njofton Zëri i Amerikës nga kryeqyteti i Kosovës, në përvjetorin e Masakrës së Tivarit, me 24 Mars.  Korrespondentja e Zërit të Amerikës, Edlira Bllaca citon autorët e librit, të cilët […]