feste-ne-ulqin-per-kombetarenSI U FESTUA NË ULQIN NDESHJA SHQIPËRI – SERB NGA TIFOZËT E SAJ ULQINAKË

Shkruan:  Muhamet Nika,

Përpjekja e parë sportive për të ringjallur ndeshjet e vjetra sportive në futboll ndërmjet dy kombëtareve, asaj të Serbisë dhe Shqipërisë në Beograd – shqiptarëve dhe serbëve,si dikur, pas luftës së Kosovës , u pa se dështoi. Takimi u zhvillua në kuadër të  evropianit. Si duket në këtë rast , u humb edhe karakteri i lojërave të vjetra sportive që organizoheshin në OLIMP ndërmjet qyteteve shtete të kohës.

Sipas legjendës, greke  kryezoti Zeus, inicoi mbajtjen e tyre , në respekt të dashurisë së ndërsjellë dhe për nderë të tij edhe shtetet greke që ishin të hasmëruara , gjatë kësaj kohe e ndalnin luftën. Për momentin në Greqinë e lashtë dominonte paqja.

Mjerisht , ky qëllim tradicional i lojërave sportive nga ajo kohë e deri më sot , dëshmon se jo gjithherë sporti i ofron popujt dhe kulturat pas përleshjeve në luftërat e ndërsjella. Çka e vërteton edhe ajo që  ndodhi  pas ndeshjes së mbrëmshme në Beograd, kur ekipi i kombëtares Shqiptare  u rrah nga lojtarët e kombëtares Serbe.

Ndeshja shumë e përfolur u prit me padurim edhe nga shqiptarët në Ulqin , nga tifozët ulqinakë , që ndeshjen e ndoqën  në mënyrë të organizuar para objektit IRISH PUB. Të entuziazmuar dhe kuptohet të indinjuar nga rrjedhat e ndeshjes, ata hidhërimin dhe gëzimin e vet e shprehen me këto pamje që po i demonstrojmë  me fotografi.

By admini