Nga Vildana Dibra Zhubi

Gjeranat

E morra me vehte një thes me ëndrra,

E barta mbi shpinë gjithë jetën time,

U ula pranë me disa pulëbardha

Dhe nisa të shpalos të mijat kujtime !

 

N’Gjerana qëndrova gjithë natën e lume ,

Herë me një ëndërr e herë një tjetër,

E pashë që ishte një kohë e shkume,

Palova thesin me një ëndërr të vjetër!

E lashë at gurë dhe u largova ngadalë,

I palova ëndrrat i futa në thes,

Rrezet e para dhe dielli kishte dalë,

Kurë shpalos ëndrrat kujtimi nuk vdes !

Valët e detit dhe aroma ullirit,

Gjeranat aty në atë ëndërr jetojnë,

Kush mund të ndahet nga era Ulqinit,

Me ëndërr të bukur ditët m’kalojnë !

Udhëtare jam dhe udhëtoj gjithë jetën,

Ke ulliri Gjeranave ulem ngadalë ,

Shpalosi ëndrrat se veç ato më mbetën,

Dhe sa herë pres hanën që nisë me dalë!

Ajo kodër e bukur në maje t’Ulqinit,

Nuk shlyhet kurrë nga ëndrrat e mija,

Sa herë në Londër m’bje malli kujtimit,

Më dalin Gjeranat dhe gjithë fëmirija !

Të bukura ishin të bukura mbeten ,

Si kodër e mbushur me shpirt dhe gjelbërim,

Në flladin e erës diku treten,

Por kurrë nuk ikin nga thesi im !

Ishin si një mbretëri në vehte e rrethuar ,

Stërgjyshat tonë e zgjedhën at vend,

Lindën aty dhe aty janë duke pushuar,

Loti më rjedhë kurë më bjen ndër mend .

Pushoni të qetë ju të parët tonë,

Ju falem nderit për atë fëmiri të shtrejtë ,

Nga gjitha kujtimet që sa herë më rëndojnë,

Veçohen Gjeranat si kujtim i shenjtë !

By admini