Nga Beqir SINA – New York

NEW YORK NY: Në kohën kur Nju-Jorku – vazhdon të paraqesë rrezikun më të lartë të të infektuarve nga Covid-19, dhe në qytet NYC, e për rreth tij, kantonet e tij për rreth, dhe të  pesë qytetet, (Brooklin, Queens, Staten Island, Bronx e Manhattan), bizneset dhe çdo gjë tjetër është e mbyllur, dhe, qyteti ka marrë një serë masash dhe po e rritë kujdesin ndaj qytetarëve, mbrojtur e shëruar nga koronavirusi COVID-19,rastet me të infektuarit, një vemendeje e posaçme po i jepet , njujorkezve me informacionin e përditëshëm dhe të përditësuar nga Guvernatori i shtetit, Anderw Cuomo, në 10 gjuhë të huaja përfshirë për here të pare edhe gjuhën Shqipe. Ky është një nga rastet e veçanta në SHBA, ku një shtet zyrtarisht me informacione në online rrjetet sociale u drejtohet, Shqiptarve si komunitet ne gjuhën shqipe, me publikimin professional të çdo informacioni edhe në versionin shqip, I cili mund të gjendet në ubsajtin e qeverisë së New York State : https://coronavirus.health.ny.gov/home. New Yorku, i cili është shteti që ka  edhe numërin më të madh të Shqiptarëve, në Amerikë (përafërsisht – jo zyrtarisht, por në baza deklarimesh mendohet se janë afro 100 mijë shqiptar), i quajtur ndryshe si “kryeqyteti i Shqiptarve, tashmë u flet shqip – shqiptarëve, me informacione zyrtare, të përkthyera edhe në gjuhën Shqipe. Këtu keni një vështrim të shkurtër në përditësimin më të fundit më 30 Mars, ora 4:30 e pasdites më orën e New York, Shteti i New York-ut, thotë se :  Çfarë ju duhet të dini ·       Guvernatori Cuomo ka drejtuar fuqinë punëtore e shtetit jo thelbësore për të vazhduar për të punuar nga shtëpia për një shtesë dy javë deri më 15 prill.
·       Në-personi kufizime fuqisë punëtore, të cilat janë zbatuar me anë të urdhrave të ndryshme ekzekutive janë zgjeruar edhe deri në 15 prill.·       mbylljet Statewide shkollave janë zgjeruar nga dy javë deri më 15 prill.
·       Spitali i parë 1000-krevat përkohshme në Qendrën Javits është pacientët hapur dhe të pranojnë.
·       Publik dhe spitalet private do të zbatojë një qasje të re të balancuar për të luftuar COVID-19, ku spitalet që kanë filluar të arrijnë apo tejkalojnë kapacitet mund të transferimit të pacientëve në spitale të tjera që nuk janë aq të plotë.
·       NYS Departamenti i Shëndetësisë do të punojë me sistemet e kujdesit shëndetësor të gjithë vendin për të ndarë informacione në lidhje me furnizimet në mesin e spitale.
·       Nuk është një vend i ri celular testimin në AMC Teatrin Bay Plaza në 2210 Bartow Ave ne Bronx. Orari vend janë hënë – e diel, 08:00-06:00. Emërimi vetëm.
·       Farmaci kanë rënë dakord për të ofruar falas shpërndarjen në shtëpi të ndihmojë në uljen e linjat e gjata për receta në objektet e tyre.·       Wadsworth Lab e NYS ka zhvilluar një test të ri për COVID-19, e cila është bërë përmes një mostër pështymë dhe një vetë-administruar shtupë shkurtër hundës.
·       Janë identifikuar tre vende të reja për të shërbyer si një vend për shtretër emergjente – Qendra Psikiatrike South Beach në Staten Island, Westchester Square në Aleancën Bronx dhe Shëndetit në Ulster County – duke shtuar 695 shtretër më shumë. 
·       Qeveria federale ka miratuar katër vende të reja për spitale të përkohshme – Cruise Terminal Brooklyn, objektin e ujësjellësit Racetrack në Queens, CUNY Staten Island dhe Expo Center në New York në Bronx – duke shtuar një shtesë 4.000 shtretër.
·       Njujorkezët mund të telefononi COVID-19 Emotional Suporti në 1-844-863-9314 për këshillim shëndetit mendor.
·       Njujorkezët pa sigurim shëndetësor mund të aplikojnë përmes NY gjendja shëndetësore brenda 60 ditëve nga humbjes së mbulimit.
·       Departamenti i Automjeteve Motorike zyrat janë të mbyllura përkohësisht për në zyrën vizitave. transaksione online, duke përfshirë për rinovim të licencës, janë ende të jetë në dispozicion. Licencë dhe Leje expirations do të zgjatet.
·       Testimi është i lirë për të gjithë njujorkezët të drejtë të reja siç është urdhëruar nga një ofrues të kujdesit shëndetësor.
·       Juaj  departamenti lokal shëndetësor  është kontakti juaj komunitetit për COVID-19 shqetësimet.    Cuomo: Numri i rasteve është rritur në të gjithë NY siç pritej

Guvernatori Cuomo deklaroi se numri i rasteve ka tejkaluar 10,000 në New York pasi zyrtarët e shtetit po punojnë për të rritur kapacitetin spitalor.  Numri i rasteve të konfirmuara të koronavirusit vazhdon të rritet ashtu siç pritej në New York pasi zyrtarët po testojnë gjithnjë e më shumë njerëz çdo ditë, njoftoi Gov. Andrew Cuomo në një konferencë për shtyp të Dielën.  Sipas Cuomo, Nju Jorku aktualisht ka kryer më shumë teste se çdo shtet tjetër në Shtetet e Bashkuara pasi ka shtuar vende masive të testimit në fusha të tilla si Jones Beach dhe SUNY Stony Brook. Deri më tani janë kryer 45.437 testime. Ndërsa pasditen e së Dielës, numri i përgjithshëm i rasteve në New York ka arritur në 10.356, më i larti në vend. Këtu është ndarja sipas zonës: • New York City – 6,211• Westchester – 1,385• Qarku Nassau – 1.234• Qarku Suffolk – 662• Qarku Rockland – 262• Albany – 163 Sidoqoftë, Cuomo, i cili po parashikon se ky virus nuk do të ngadalësohet me muaj, po thotë se zyrtarët e Nju Jorkut po “punojnë në çdo nivel” për të ndihmuar në ngadalësimin e tij. Ai thotë se 40 deri 80 përqind e popullsisë në shtet, ose 7.8 milion në 15.6 milion New Yorkers, pritet të infektohen nga koronavirusi. Por shteti po punon për të ngadalësuar shkallën e përhapjes dhe duke punuar për të rritur kapacitetin spitalor përmes disa mandateve të fundit. Deri më tani, 100 përqind e të gjithë punonjësve jo-thelbësorë u kërkohet të qëndrojnë në shtëpi dhe të dëgjojnë rregulla të reja mbi “sjelljen personale” duke u kërkuar njerëzve që të praktikojnë distancimin shoqëror, si dhe të zbatojnë “Ligjin e Matilda” për qytetarët e moshuar dhe njerëzit e tjerë të cenueshëm. Në mënyrë që të rritet aftësia spitalore për të arritur një qëllim prej 75,000, shtreter  të gjitha operacionet janë anuluar dhe zyrtarët po punojnë për rikonfigurimin e hapësirave spitalore për të shtuar më shumë shtretër. Cuomo gjithashtu do të vizitojë dhe të marrë në konsideratë disa zona në New York për të mbajtur më shumë shtretër spitalesh përfshirë Javits Center, SUNY Old Westbury, SUNY Stony Brook dhe Qendrën e Konventave të Westchester. Zyrtarët po punojnë gjithashtu për të furnizuar më shumë furnizime në spitale, përfshirë 2 milion maska ​​N95, të cilat po krijohen nga kompani veshjesh që tani po punojnë për të prodhuar më shumë maska. Mbi 1 milion do të dorëzohen në New York City dhe 500,000 në Long Island. Cuomo gjithashtu deklaroi se zyrtarët po punojnë për të te gjitha ventilatorë për spitalet.

By admini