Articles Posted in the " triesh " Category

 • Në prag të vendosjes së bustit të Gjergj Kastriotit -Skënderbeut në Triesh

  Dëshmohet fryma e  bashkimit dhe atdhedashurisë skenderbegiane  Nga Gjekë Gjonaj Vendosja së shpejti e trupores së heroit tonë kombëtar Gjergj Kastrotit- Skënderbeut  në oborrin  e shkollës nëntëvjeçare  në   Triesh – Malësi,  e cila    me krenari mban emrin e tij më se gjysëm shekuli  është dhurata më e bukur dhe më e çmuar që ka marrë ndonjëherë […] • Disa legjenda për fisin e Triepshit

  Fisi i Triepshit  në  vështrimin e Robert Elsit ( 2)   Në studimin e Robert Elsit për fisin e Triepshit, të cilin e përbëjnë shqiptarët katolikë,  jepen disa legjenda mbi origjinën ( zanafillën) e këtij fisi. Sipas Elsit ka disa variante legjendash   për paraardhësit e drejtpërdrejtë  të fisit të   Trieshit. Një variant , shkruan Elsi, […]


 • ASNJË VEPËR E MIRË NUK KALON PA U DËNUAR

  (No good deed goes unpunished-Fjalë e urtë amerikane) Gjek Gjonlekaj/New York Familja jonë e cila në Triesh njihej me emërin Shtëpia e Pjetër Lukës, gëzonte respekt e dashuri për fe. Anëtarët më të moshuar se ne shkonin çdo të diele në kishë. Ishim familje e madhe. Në javët e Shën Kollit, të Kërshëndellave, dhe Pashkëve […]


 • KUJTIME NGA FESTIMET E ZOJËS SË TRIESHIT

  Shkruan Gjekë Gjonlekaj/ New York Lufta e Lepantos solli një prej fitoreve më të mëdha në historinë e Evropës. Flota detare e Venedikut dhe Spanjës e kishin dërmuar keq flotën detare otomane të luftës. Ky triumf i madh evropian u njoftua më 7 tetor të vitit 1571. Evropa kishte lutur natë e ditë Zojën e Bekuar për  këtë fitore. Ishte […]


 • KUSH ISHTE MARASH MARKU I TRIESHIT

  Nga Gjekë Gjonlekaj/New York     Në Triesh në mbledhje të ndryshme, në morte dhe në ndëjat e katundit pasdarke, burrat flisnin shumë për të kaluarën e vendit dhe për personalitetet që kishin lënë gjurmë në historinë shumë-shekullore të kësaj treve arbërore.Shumicën e kohës bisedonin për ata që kishin shkuar në amshim. Nuk e dijë […]