Riza Harapa Shurdha

Vështrim për librin Riza Harapi – Shurdha

Hajro Ulqinaku, Riza Harapi-Shurdha, Botoi: BKSHMZ, Ulqin, 2022

Çdo botim qe ka të bëjë me Ulqinin dhe popullsinë e tij,  janë me interes për lexuesit e pasionuar, sepse plotësojnë gamën e gjerë të botimeve për këtë mjedis i cili ka qenë edhe është inspirues për autor të fushave të ndryshme. Ndër autorët e tillë bënë pjesë Hajro Ulqinaku, i cili  opusit krijues i ka bashkangjitur një botim të ri që është i veçantë për nga forma dhe përmbajtja e tij. Fjala është për fotoalbumin që  i kushtohet Riza Harapit-Shurdha(1922-2003), fotografit të parë profesionist në Ulqin

Nga Nail  Draga

Në përgatitjen e këtij botimi, autori përveç se ka konsultuar botime të ndryshme kushtuar harapëve(zezakëve) me vlerë janë rrefimet e undividëve të ndryshëm të cilët kanë jetuar e bashkëpunuar me ta në Ulqin. Ne këtë aspekt fotografitë e komunitetit të zezakëve të cilat janë dëshmi autentike e një kohe të shkuar në qytetin e Ulqinit.

Në kuadër të tekstit të albumit autori prezanton të dhëna ne lidhje me vendosjen e zezakëve, që në Ulqin janë quajtur harapë. Në veçanti theksohet për disa familje  detare ulqinake(Fici, Shurdha, Shepeteja etj.) të cilat kanë lundruar  si tregtarë në Adriatik e Mesdhe duke sjellur me vete zezakë, të cilët me pas i kanë sistemuar në punë dhe në familjet e tyre. Me vendosjen e tyre në Ulqin, ata kanë marrur mbiemrat e familjeve ulqinake, të cilët i kanë përdorur si dëshmi e identitetit të tyre. Të dhënat për numrin e zezakëve në Ulqin janë të ndryshme, varësisht prej viteve dhe autorëve të ndryshëm.

Ulqini si vendbanimi i ri  i zezakëve

Pas rënies së Ulqinit nën Perandorinë Osmane në shek.XIV, vendosja e zezakëve në Ulqin ishte bërë dukuri e kohës, ndërsa autoriteti i familjeve ulqinake varëj edhe nga numri i zezakëve që kishin.

Detarët turko-arabë me vite kanë grabitur  njerëz nga bregu afrikan dhe i kanë shitur si robër në tregun në Ulqin, por edhe nëpër tregjet tjera gjithandej Evropës, Azisë e Afrikës. Kryesisht kanë qenë shërbëtor në shtëpia, prona por në anijet e ndryshme tregtare të kohës.

 Tregu i robërve në Ulqin ka qenë  më i madhi në Adriatik. Robërit i kanë sjellë nga të katër anët, por sidomos nga qytetet bregdetare. Nu ka dilemë se në historinë e bujshme të Ulqinit nuk mund të anashkalohet tregimi për robërit afrikanë, e pasardhësit e tyre qe sot e kësaj dite gjinden në këtë qytet.

Jo rrallë është bërë edhe tregti me ta, qe dëshmohet edhe nga guri i robërve në Kalanë e Ulqinit, që si dëshmi ekziston edhe në ditët tona.

Pjesë e qytetarëve ulqinakë

Në sajë të rrethanave shoqërore ata u bënë pjesë e qytetarëve të Ulqinit, sepse këtu ata kanë jetuar, punuar në det si pjesë e ekipazhit të anijeve të ndryshme, kanë punuar tokën, vjelur ullinjët, janë marrë me peshkim etj. Jeta e harapëve(zezakëve) në Ulqin, ishte identike si qytetarët tjerë në këtë qytet. Ata nuk ishin të diskriminuar në sajë të racës dhe ngjyrës së tyre, e kundërta ishin pjesë e pandarë e familjeve ulqinake, të cilët i kanë mbeshtur në çdo aspekt si pjesëtarë të familjeve të tyre. Në këtë aspekt  si rrallë kund në Ulqin në praktikë u dëshmu toleranca dhe solidariteti familjar e shoqëror, që dëshohet nga shumë fotografi qe janë pjesë e këtij albumi.

Prania  e zezakëve në Ulqin iu ka bërë përshtypje edhe të huajve të cilët e kanë vizituar Ulqinin, ku me këtë rast autori ceken udhëpërshkruesin çek Jozef Jan Svatek i cili shkruan se “… gjindemi në vendin historia e të cilit është histori e piraterisë në këtë pjesë të Adriatikut dhe në qytetin në të cilin piratëria është ruajtur më së gjati në Evropë. Nga kjo kohë grabitqare kanë mbetur mjaft monumente, e vetëm njëri prej tyre janë zezakët-vëndës të vjetër, pasardhësit e robërve që u sollën pronarëve të vet të dikurshëm dhe mbetën këtu. Këtu e kanë mirë, fundja në çka jam bindur, aq e kanë mirë sa që nuk kanë kërkesa të shkojnë ndokund tjetër”.

Me ulqinakët shkuan edhe zezakët

Por, në sajë të  rrethanave shoqërore e politike, në sajë të luftës dhe të presionit të Fuqive të Mëdha, Perandoria Osmane ia dorëzon Ulqinin Malit të Zi, në nëntor 1880, kemi dekompozimin demografik të këtij qyteti. Të pakënaqur nga pushtetin i ri shumë shqiptarë të Ulqinit shpërngulen nga qyteti duke u vendosur në Shkodër e Durrës. Me këta familje ulqinake janë shpërngulur edhe zezakët të cilët ishin pjesë e tyre familjeve. Nga ajo kohë e deri në ditët tona janë të pranishëm zezakët në qytetin e Shkodrës, të cilët me krenari cekin se janë nga Ulqini.

Në mungesë të martesave dhe të shtimit natyror, zezakët në Ulqin janë zvogluar shumë, andaj edhe prania e tyre mbeti simbolike, ndërsa afro-ulqinakja  e fundit nga të dy prindërit File Kastati ka vdekur  në Ulqin  në vitin 2022.

Fotografitë  si kujtim

Në fund duhet thënë se nuk ka banorë nga Ulqini apo jashtë tij e sidomos turistët e shumtë të cilët e kanë vizituar e pushuar në Ulqin e mos ta kenë ndonjë fotografi të realizuar nga fotografi Riza Shurdha. Dhe nuk ka si të jetë ndryshe sepse ky ishte fotografi i parë profesional në Ulqin, ndërsa dyqani “Pinjeshi” në Ranë ishte simboli i fotografisë në këtë qytet për afër gjysëm shekulli. Andaj, sa herë të shikojmë fotografitë e vjetra, do ta kujtojmë Riza Shurdhën i cili fotografinë e kishte profesion e pasion si rrallë kush, duke mbetur ikona  e fotografisë së Ulqinit.

By admini