Nga Beqir SINA – New York

Të burgosurit që morën pjesë në programin bachelor të Cal State LA u diplomuan gjatë një ceremonie më 6 tetor 2021, njoftoi CNN, përcjell INA në New York.

Duke vazhduar se grupi i studentëve të burgosur në një burg në Kaliforni, ishin të dënuar nga 15 deri në 28 vjet për krime të rënda, dhe tani filluan një kapitull të ri të jetës së tyre pasi u diplomuan me diplomën e tyre bachelor.

Që të 25 studentët, të cilët janë të burgosur në Burgun e Kalifornisë, Los Angeles County (LAC), festuan ceremoninë e diplomimit njësojë si ceremonitë e tjera të diplomimit të studentëve të tjerë që mbahen në universitet e kolegjet amerikane.

Ceremonia u mbajt në oborrin e burgut, 70 milje larg kampusit të LAC, univerisitetit që e bëri të mundur diplomimin e tyre.

Të diplomuarit e rinj ishin studentë të një programi në Universitetin Shtetëror të Kalifornisë, Los Angeles (Cal State LA), në partneritet me LAC, i cili lejon individët e burgosur të marrin diploma Bachelor of Communication, tha universiteti në një njoftim për shtyp të enjten.

“Sot, një edukim për mua, do të thotë liri, shpengim dhe mundësi,” tha Dara Yin, një nga maturantët, e burgosur gjatë fjalimit të tij në ceremoni, sipas njoftimit.

“Liria për të krijuar jetë më të mirë. Një cilësi shpenguese në kuptimin që ne mund të dalim nga një identitet që ishte shkatërrues dhe në personin që nënat tona gjithmonë nënkuptonin për ne. Mundësia për të treguar se ne nuk jemi vendimet tona më të këqija, “shtoi Yin.

Burgu Cal State LA B.A. Iniciativa e Diplomimit është programi i parë bachelor personal i Kalifornisë i kryer brenda burgut, sipas universitetit. Deri më tani, 37 studentë të burgosur janë diplomuar nga programi, duke përfshirë 12 prej të cilëve që u është zbutur dënimi dhe janë liruar.

“Marrja e një arsimi të lartë në një mjedis burgu përmes një partneri si California State në LA , është një mundësi që njerëzit e burgosur të kenë një shans të vërtetë të dytë,” tha sekretarja e Departamentit të Korrektimeve dhe Rehabilitimit (CDCR) në Kaliforni, Kathleen Allison.

“Nuk ka asnjë burim më të fuqishëm se një arsimim, ku njerëzit mund të fitojnë aftësi të reja dhe të mësojnë perspektiva të reja.”

Studentët e burgosur të cilët u liruan para se të diplomoheshin mbaruan gradat dhe u diplomuan në kampus. Pesë nga të diplomuarit të cilët gjithashtu po përfundojnë studimet e tyre Master në Cal State LA, tha Taffany Lim, drejtor i Burgut B.A.

“Fuqia e një arsimimi në kolegj ka të bëjë me më shumë sesa thjesht të marrësh një copë letër. Ajo që përfshin kjo diplomë bachelor për këta burra është shpresa dhe transformimi,” tha Lim për CNN, përcjell INA.

“Arritja e tyre ka një efekt pozitiv në meshkujt e tjerë në burg, miqtë e tyre, familjet dhe komunitetet. Dhe për shkak të kësaj, ne besojmë se një arsimim i lartë ka të bëjë me thyerjen e ciklit të burgosjes.”

“Një shans tjetër në jetë”

Allen Burnett u rrit në burg.Për 27 vjet, dhuna, abuzimi me drogën, vrasja dhe përdhunimi e rrethuan, jetën e tij me kujtime të vazhdueshme se ai do të kalonte pjesën tjetër të jetës së tij pas hekurave, ndërsa bota jashtë katër mureve të tij vazhdonte normale.

Burnett ishte 18 vjeç kur ai dhe dy të tjerë u përfshinë në një rrëmbim makinash dhe një individ tjetër qëlloi dhe vrau viktimën. Burnett u akuzua për grabitje, rrëmbim dhe vrasje të shkallës së parë dhe u dënua me burgim të përjetshëm me pa mundësi lirimi me kusht, tha ai.

“Nuk doja t’u tregoja njerëzve se dënimin tim sepse e urreja për mënyrën se si ata do të më përgjigjeshin,” tha Burnett, 48 vjeç, për CNN.

“Ata do të më shikonin sikur të më thoshin:” Oh, ti ke vdekur. Ti do të vdesësh në burg”, sikur të kisha kancer ose diçka tjetër. Jeta ime kishte mbaruar. Ndjenja e pashpresës ishte gjithmonë atje brenda hekurave.”

By admini