Nga Gjekë Gjonaj

Bletaria  konsiderohet  si një lëmi specifike dhe fitimprurëse në Mal të Zi. Lulzim Dragoviqi nga fshati Dragoviq i Krajës është njëri ndër  kultivuesit e rinj të  bletarisë.  Dëshira  e tij e madhe që kishte për bletët e motivoi dhe e nxiti që të merret  me këtë  veprimtari,  të cilën  e ka pasion e jo profesion kryesor të ekonomisë familjare,  mbase ai dhe bashkëshortja e tij  janë në marrëdhënie pune dhe nuk  e sigurojnë jetesën  nga bletaria. Ai ka filluar të merret me kultivimin e bletëve para katër vjetësh. E filloi si hobi fillimisht me 20 koshere. Duke parë  që bletaria i hyri edhe më  thellë në shpirt , sepse duhet ta duash profesionin, atëherë vitin e dytë  i shtoi bletët  në 50 copë, ndërsa sot ka 120 koshere. Është interesante se Lulzimi, bletarinë   nuk e kishte trashëgim nga të parët, por ai dhe bashkëshortja, Jasmina, mësuese në SHF “ Gjergj Kastrioti-Skënderbeu” në Ostros , për herë të parë e filluan këtë veprimtari të cilën e duan shumë.

Si çdo fillim që është vështirë në të bërit biznes, edhe për bletërritësin Lulzim  nuk ka qenë i lehtë, por nga dashuria  e madhe ndaj bletëve ai nuk është ndalur së punuari. Për Lulzimin dhe bashkëshorten e tij bletët janë të veçanta.  Ato kanë një frymëzim dhe një plan të jashtëzakonshëm në punët e saj, ato janë vet mrekullia.  Një pjesë të bletores e ka në   fshatin Dragoviq  në Krajë, kurse  pjesën tjetër në Shtoj. Gjthmonë synim  ka rritjen  e  bletëve , pasi që zona ku ai jeton  llogaritet zonë ndërkufitare dhe është një zonë që i plotëson kushtet për prodhime organike dhe mjalti i kësaj pjese është mjaft i kërkuar.

Dragoviqi pohon se Kraja ka  një natyrë shumë të pasur me lule  dhe burime tjera të ushqimit të bletëve si gështenja  dhe pelini . Për këtë arsye , shton ai,  mjalti i Krajës është   i cilësisë së lartë , gjë të cilën e dëshmojnë  edhe blerësit e shumtë jo vetëm  nga Tivari,  Ulqini, Tuzi e qytete tjera në Mal të Zi, por  edhe nga Kosova, Shqipëria, Serbia e shtete tjera të rajonit e më gjerë. “Ndryshimet  klimatike, veçmas thatësira,   sivjet  janë reflektuar në bletari dhe  kanë ndikuar  në prodhimin e mjaltit. Kështu që  këtë vit   kemi nxjerrë më pak mjaltë se vitin e kaluar .” shprehet Dragoviqi. Shton se  koha është shumë e rëndësishme në bletari, është e rëndësishme kur të ushqehen, kur do të tymosen  dhe  kur të çohen në kullota.

Ky bletar i ri por i suksesshëm  thotë se është nder dhe kënaqësi e veçantë të merresh me bletari, sepse mjalti ndryshe quhet edhe shurup natyral për mjekim. “ Sot shumica e njerëzve e konsumojnë mjaltin për shërim, andaj mendoj se  s’ka nder me të madhe se sa kjo, të jesh i sinqertë në këtë drejtim, duke ua mundësuar konsumatorëve mjaltë të mirë për organizmin e tyre.Dhe jo vetëm kaq, por puna në bletari të qetëson mendjen  dhe trupin.  Bleta nëse je i shqetësuar apo i stresuar nuk të lejon të punosh me të. Në raste të tilla ajo të  sulmon dhe të thumbon. Unë  marrë nga bleta vetëm atë  që asaj i tepron dhe atë që ajo më jep mua. ” , shprehet me kënaqësi Dragovqi.    Sipas tij bletaria e suksesshme është një kombinim i dashurisë, mësimit të vazhdueshëm dhe punës së përkushtuar  të familjes.” shprehet Dragoviqi. Dijen  dhe mjeshtërinë  për rritjen e bletëve e shton  vazhdimit duke lexuar literaturën e duhur dhe duke marrë pjesë në panaire të ndryshme të bletarisë brenda dhe jashtë shtetit.

Ai na tregon se me profesion është magjistër i edukimit fizik. Ka kryer Fakultetin e Edukimit Fizik në Universitetin e Prishtinës,  ku edhe ka magjistruar me sukses të shkëlqyer dhe  ka qenë student i gjeneratës.  Një kohë ka punuar  si asistencë në po të njëjtin fakultet. Pasi mbeti pa punë kthehet në vendlindje në Krajë   dhe punësohet në bibliotekën e Komunës së Tivarit  në Ostros, ku punon edhe sot.

Dragoviqi është një shembull i mirë  jo vetëm për intelektualët shqiptarë, por edhe për rininë shqiptare që mos të braktisin vendlindjen, por të  gjejnë frymëzim dhe inspirim që të punojnë në vendin e vet.   

By admini