Veton-prelvukaj-florent-hajriziNga: Veton R. Prelvukaj dhe Florent Xh. Hajrizi

Se Kosova ka nevojë t’i aktivizojë kapacitetet prodhuese pajtohen të gjithë në Kosovë, madje konstatimet e miqve ndërkombëtarë të Kosovës janë se Kosova është vonuar së tepërmi në procesin e rivitalizimit të segmenteve të veta ekonomike.

Çuditërisht për pesëmbëdhjetë vitet e fundit nuk i është dhënë prioritet statusit, e as menaxhimit të Trepçës. Në interes të kujt ishte të ngritët në ketë moment çështja e Trepçës?

Me të gjitha ligjet ndërkombëtare madje edhe me ”Pakon e MartiAhtisarit” pasuria e një vendi i takon popullit të atij vendi dhe nuk mund të tjetërsohet nga askush në emër të borxheve, dhe ky është një lajm i mirë për Kosovën.
Lajmi i keq për Kosovën është se, politik bërësit e saj kanë trashëguar një pasivitet të pakuptueshëm nga administrata e UNMIK-ut, dhe më shumë ngjajnë me administratorë të një vendi të huaj sesa udhëheqës të shtetit të tyre, dhe si rezultat i një politiketë tillë pasive Kosova jo rrallë herë gjendet para situatave dhe presioneve për gjetjen e një zgjidhjeje të shpejtë kompromisi në dem të Kosovës dhe në kurriz të qytetareve të Kosovës.

Qytetarët e Kosovës kanë qenë gjithmonë në gjendje t’i marrin përgjegjësitë historike dhe të pozicionohen karshi situatave në te cilat i ka përplasur historia, duke mos kursyer sakrificat që kërkoheshin për liri dhe pavarësinë e këtij vendi.
Dëshpërimi më i madh për qytetarët e Kosovës është se, edhe pas arritjes së Pavarësisë politika e jashtme e Kosovës është e përgjumur, dhe nuk po arrin të konsolidohet dhe t’i marrë përgjegjësit dhe obligimet që i takojnë.
Si rezultat i kësaj politike Diplomacia Ekonomike nuk ekziston fare, ose përkufizohet në pjesëmarrjen në forumet ekonomike, dhe kjo konsiderohet si një e arritur, ambasadat dhe konsullatat e Kosovës janë shndërruar në bastione për militantët partiak përplot me skandale banale.

Është për keqardhje kur popullit të Kosovës i servohen deklarata politike të pozitës dhe opozitës se, Trepça dhe pasuritë e tjera nuk do te jenë pjesë e negociatave në Bruksel. Në Bruksel duhet të bisedohet, por duhet të paraqitet qëndrim i qartë i Qeverisë se,  Kosova është shtet i pavarur dhe i njohur ndërkombtarisht, dhe se çdo pretendim i Beogradit mbi pronat e Kosovës do konsiderohet agresion ekonomik me pretendim territorial ndaj një shteti të pavarur.
Mirëpo deshëm  ose nuk deshëm Beogradi pati ndikimin e tij në mos procedimin e ligjit për Trepçën në Kuvend javën e kaluar, pikërisht duke përdorur diplomacinë tek adresat që mund të kenë ndikim të drejtpërdrejt apo tërthoret në hapat që do t’i ndërmarr Prishtina, duke u arsyetuar që Serbia edhe zyrtarisht ka pranuar dhe është duke paguar rregullisht borxhin prej më shumëse 500 Mil €, për Trepçën, dhe kjo po e benë Serbinë një faktor jo vetëm vendimtar në proceset që zhvillohen në Kosovë rreth Trepçës, mirëpo edhe rreth zgjidhjes së problemit të saj.
Pikërisht presioni i aleateve tanë do ta detyrojë Kosovën të ulet në tavoline dhe të negocioj edhe ketë çështje me Beogradin, dhe si do te jetë rezultati i këtyre bisedimeve varet kryekëput nga diplomacia e përdorur nga kryeministri i Kosovës rreth kësaj çështje, mirëpo dihet që ne pazar për Trepçën do të hyhet, dhe në momentin që hyn në pazar me Serbinë për ketë çështje, rrezikojmë të humbasin ndoshta më shumë se sa pretendojmë të fitojmë.
Kjo situate e krijuar e benë më të vështirë dialogun, marre parasysh që faktori ndërkombëtar është i interesuar që Ballkanin perëndimore ta afroj me qasjen gjithëpërfshirëse Evropiane, dhe në ketë Serbia ka rolin kyç karshi Kosovës edhe pse gjithnjë ka luajtur rol destruktive rreth çështjes së Veriut, dhe kjo shihet me reagimin rapid rreth çështjes se Trepçës. Mirëpo edhe nëse Kosova hyn në bisedime me Serbinë rreth çështjes së Trepçës, Kosova si gjithnjë nuk ka një strategji të mirëfilltë,  se cila do duhej të ishte zgjidhja dhe cila mund të jetë zgjidhja janë dy çështje që varen nga aftësia për te negociuar, dhe cili do jete rezultati do ta shohim në fund. Gjithsesi në Bruksel duhet të bisedohet me Serbinë, karshi shumë pikave tjera edhe për, kthimin e fondit pesional të plaçkitur nga Serbia në Kosovë, gjithashtu duhet të bisedohet për afatet kohore dhe shumën e dëmeve të cilat Serbia duhet të paguaj në emër të dëmeve të luftës e që llogaritet të jenë rreth pesë miliard euro, me Serbinë duhet të bisedohet për procesin e suksedimit të Jugosllavisë, e që padyshim Kosova ka  hisen e vet, e në veçanti me Serbinë duhet të diskutohet për kthimin e pasurisë së 174 ndërmarrjeve shoqërore  kosovare me seli në Serbi, e që tashmë janë uzurpuar dhe shitur nga Serbia.

Kjo duhet të jetë strategjia e politikës së jashtme të Kosovës, kthimi i pasurisë tonë dhe forcimi i sovranitetit, sepse duke qëndruar pasiv në raport me çështjet që në radhë të parë ndërlidhen me sovranitetin e këtij vendi, i vjen rendi Serbisë që me deklarata shoviniste të udhëheqjeve tësaj të kërkojë pasurinë e vendit tonë duke u thirrur në ligjet diskriminues të Millosheviqit.

Së fundi Kosova duhet të koncentrohet në zhvillimin e mekanizmave për mbrojtjen dhe administrimin e pasurisë së vet, duke përdorur të njëjtën strategji që përdoren SHBA-të në kohën e recensionit më 2008, duke shpallur Trepçën kompani të falimentuar dhe duke ftuar të gjithë ata hisedarë që pretendojnë të marrin çka mund të merret nga ajo çka ka mbetur në shkritore, që edhe ashtu është e stërvjetër, dhe duke e fut Trepçën nen administrim te shtetit.
Kjo do pamundësonte çdo tentative të gjithë akteve që kanë pretendime për Trepçën, që të futen në negociata me trashëguesin e Trepçës pas falimentimit (që do ishte qeveria e Kosovës në ketë rast) duke hap rrugë zhvillimit të vet Trepçës si kompani, Mitrovicës si rajon, dhe Kosovës në përgjithësi
Me këto veprime Qeveria e Kosovës do të forconte subjektivitetin e vet ndërkombëtarë, do të reflektonte seriozitet në raport me  investitorët eventual ndërkombëtarë, qoftë nëpërmes partneritetit publiko privat apo në forma tjera të përshtatshme për Kosovës, dhe më e rëndësishmja këto veprime do të ishin fillim i mbare për një zhvillim afatgjatë ekonomik i cili qytetarëve të këtij vendi do t’i kthente dinjitetin dhe shpresën për një jetë më të mirë

Autoret janë studiues te Marrëdhënieve Ndërkombëtare, dhe ky shkrim përfaqëson mendimin e tyre personal

By admini