Articles Posted in the " Gjekë Gjonaj " Category


 • ”Njeriu i fjalës i cili vulosi Besëlidhjen e Malësisë”

  Nua  Vuksan Junçaj ( 1914-2002) – Njeriu i fjalës i cili vulosi Besëlidhjen e Malësisë   Nga Gjekë Gjonaj Një ndër personalitet e tilla, i cili  gjithherë ka   vepruar në shërbim të familjes dhe të kombit, deri në frymën e fundit, është  edhe burri i nderuar i Hotit (  Malësisë së Mbishkodrës), Nua Vuksan Junçaj, i […] • Disa legjenda për fisin e Triepshit

  Fisi i Triepshit  në  vështrimin e Robert Elsit ( 2)   Në studimin e Robert Elsit për fisin e Triepshit, të cilin e përbëjnë shqiptarët katolikë,  jepen disa legjenda mbi origjinën ( zanafillën) e këtij fisi. Sipas Elsit ka disa variante legjendash   për paraardhësit e drejtpërdrejtë  të fisit të   Trieshit. Një variant , shkruan Elsi, […]


 • Ndihmë e cila nuk mungoi dhe nuk u vonua asnjëherë për 12 vjet

    Ndihmë e cila   nuk  mungoi  dhe nuk u vonua asnjëherë  për 12 vjet Gjekë Gjonaj Tomë Palokë  Memçaj, Nua Prëkë  Gjokaj dhe Tone  Mark Cacaj  nga Trieshi  prej shumë vitesh përballen me   kushte të rënda të jetës dhe me probleme  të theksuara shëndetësore.  Emërues  i përbashkët  i këtyre familjeve janë mbijetesa, sëmundja dhe varfëria. […]


 • Cemi, një  vlerë natyrore  e pashfrytëzuar

  Nga Gjekë Gjonaj Njëra nga bukuritë  që  ka  vendlindja ime – Trieshi është lumi Cem. Kjo dhuratë e çmuar e natyrës  i jep trevës një pamje të mrekullueshme  e të papërshkrueshme  dhe  qetëson syrin dhe shpirtin e çdo kalimtari apo vizitori të rastit. Lugina e tij e freskët e me gjelbërim, japin ndjenjën e qetësisë […]


 • Kisha dhe xhamia e Tuzit ruajnë simbolikën e  bashkëjetesës  fetare

   Nga Gjekë Gjonaj Malësia mburret me atë që të tjerët e quajnë tolerancë fetare, por që në fakt është diçka më e madhe se tolerancë: është bashkëjetesa midis qytetarëve të besimit myslimanë dhe të krishterë. Për malësorët feja gjithmonë ka pasur kuptimin e paqes, mirëkuptimit, solidaritetit dhe humanizmit. Ata  edhe në këtë kohë, kur shumë […]


 • Pikëpamje për përkthimin e Kanunit të Lekë Dukagjinit në anglisht

  Kontribut për njohjen e  të drejtës zakonore shqiptare   Nga Gjekë Gjonaj   Para pak  muajsh  një mik imi më solli   dhuratë librin “ Kanuni i Lekë Dukagjinit” në gjuhën angleze, botuar nga Shtëpia botuese: Gjonlekaj Publishing Company , New York,  në vitin 1989.   Atë vit ,  disa miq të mi në Shtete të Bashkuara […]


 • Mali i Zi në prag të zgjedhjeve presidenciale

    Vonesa e kandidaturave për president  në dëm të shoqërisë malazeze   Nga Gjekë Gjonaj   Qytetarët e Malit të Zi  më 15 prill 2018  do të dalin në vendvotime për të zgjedhur kryetarin e shtetit. Deri në ditën e votimit  mbetën  vetëm një muaj.  Të gjitha forcat politike ende nuk kanë   zgjedhur  kandidatët nga […]


 • Në pritje të pushtetit të ri vendor në Ulqin

    Nga Gjekë Gjonaj   Komunikimet  e para zyrtare  për formimin e pushtetit të ri vendor në Ulqin ende nuk kanë filluar.  Të gjitha forcat politike që kanë fituar të drejtën e përfaqësimit në parlamentin lokal  në zgjedhjet e 4 shkurtit  paraqiten të rezervuara në  shfaqjet e tyre publike  për  koalicionet e mundshme paszgjedhore. Ato, […]