Mira Murati

Si shefe e Teknologjisë, ajo drejton zhvillimin dhe zbatimin e teknologjisë së OpenAI. Për shkak të kësaj, ajo konsiderohet si një nga gratë më me ndikim në industrinë e AI.

ZVICËR- Kompania OpenAI ka shkaktuar bujë me chatbotin e tyre të lëshuar së fundmi të quajtur ChatGPT. Inteligjenca artificiale pushtoi internetin me natyrën e tij elokuente dhe përgjigjet progresive, ku roboti madje kaloi një provim përfundimtar në një universitet elitar pa asnjë problem. 20min.ch shkruan se teknologjia bazë është nën drejtimin e Mira Muratit. Si shefe e Teknologjisë, ajo drejton zhvillimin dhe zbatimin e teknologjisë së OpenAI. Për shkak të kësaj, ajo konsiderohet si një nga gratë më me ndikim në industrinë e AI.

Por kush është Mira Murati?

E rritur në Shqipëri

Mira Murati ka lindur në Shqipëri në vitin 1988. Që në fëmijëri, ajo ka shfaqur një interes të shtuar për matematikën dhe zbatimin e saj praktik. Megjithatë, u shfaq një problem: Kur u rrita në Shqipëri, nuk kishte shumë mundësi për të vënë në praktikë teorinë.

Për shkak të kësaj, Murati u transferua në Shtetet e Bashkuara, ku studioi inxhinieri në Kolegjin Dartmouth në New Hampshire. Më pas ajo filloi karrierën e saj profesionale si analiste verore në gjigantin e investimeve Goldman Sachs, përpara se të fillonte në industrinë e teknologjisë. Murati ka mbajtur pozicione duke përfshirë Menaxher të Lartë të Produkteve për Modelin X në Tesla dhe Zëvendës Presidente e Produkteve dhe Inxhinierisë në Leap Motion.

Në vitin 2018 ajo më pas iu bashkua OpenAI. Ajo ka mbajtur pozicionin e CTO që nga maji 2022 dhe është përgjegjëse për zhvillimin e ChatGPT, ndër të tjera. Ajo është optimiste për zhvillimin e teknologjisë, por sheh edhe rreziqet që vijnë me të.

“AI mund të keqpërdoret, ose mund të përdoret nga aktorë me qëllime të dyshimta”, tha Murati në një intervistë për revistën Time.

Për këtë arsye, ajo angazhohet për rregullimin e UA. Sipas saj, pyetja kryesore është: Si e rregulloni përdorimin e AI në një mënyrë që është në përputhje me vlerat njerëzore?

Përgjigjet për këtë pyetje nuk duhet të jepen vetëm nga kompani si OpenAI, por edhe nga rregullatorët dhe qeveritë. Ajo gjithashtu mendon se nuk është shumë herët për ndërhyrjen e qeverisë.

“Duke pasur parasysh ndikimin që do të kenë këto teknologji, është shumë e rëndësishme që të gjithë të përfshihen”, tha Murati. /Dosja/

By admini