SHBA/ Publicisti dhe veprimtari Ramazan Bekteshi: Një lajm i gëzueshëm dhe historik për shqiptarët vjen nga Shtëpia e Bardhë : Bix Aliu  Ambasador të SHBA-së në Mal të Zi

Nga Beqir Sina – New York

Çfarë tha ai për Podogoricën shtatë vjet më parë!?

Uashington, 16 shtator 2022 –Shqiptaro-amerikani me prejardhje nga Kërçova, Begzat Aliu, do të jetë Ambasadori i ri i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Mal të Zi.

Nominimin e tij nga presidenti amerikan Joe Biden, e ka quajtur lajm tëe gëzueshëm dhe historik për shqiptarët publicisti në Amerikë Ramazan Bekteshi.

Reagimi i tij në Facebook:

Një lajm i gëzueshëm dhe historik për shqiptarët vjen nga SHTËPIA E BARDHË

Shqiptaro-amerikani me prejardhje nga Kërçova, B. Bix Aliu (Begzat Azem Aliu), do të jetë Ambasadori i ri i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Mal të Zi

SHTEPIA E BARDHE

Presidenti Biden shpall kandidatët kryesorë

Sot, Presidenti Joe Biden njoftoi synimin e tij për të emëruar individët e mëposhtëm për të shërbyer si udhëheqës kryesorë në administratën e tij:

B. Bix Aliu, i emëruar për Ambasador të Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë në Mal të Zi

B. Bix Aliu është anëtare karriere e Shërbimit të Lartë të Jashtëm, klasa ministër-këshilltar. Aliu së fundmi ka shërbyer si i Ngarkuar me Punë, ad përkohshëm i Ambasadës së SHBA-së në Budapest, Hungari. Para kësaj, ai ishte Zëvendës Shefi i Misionit të Ambasadës së SHBA-së në Poloni dhe ishte i Ngarkuar me Punë, ad përkohshëm gjatë gjithë vitit 2021. Më parë, Aliu ishte Konsull i Përgjithshëm i Konsullatës së Përgjithshme të SHBA-së në Krakov dhe u dekorua me Medaljen Honoris Gratia, nderimi më i lartë i qytetit, për avancimin e tij të rëndësishëm të lidhjeve ekonomike dhe kulturore midis Shteteve të Bashkuara dhe Krakovit. Detyrat e tjera të Aliut përfshijnë shërbimin si Zëvendës Shef i Misionit të Ambasadës së SHBA-së, në Podgoricë, Mali i Zi, Oficer i Diplomacisë Publike në Tiranë, Shqipëri, Zëvendës Koordinator Orientues në Qendrën Kombëtare të Trajnimit për Çështjet e Jashtme të Departamentit të Shtetit dhe shërbimin në Kongres si Kongresist Pearson. Shoku. Aliu ka një Diplomë Mjekësie nga Universiteti i Prishtinës, Kosovë dhe një Diplomë Master i Studimeve Strategjike nga Kolegji i Luftës së Ushtrisë Amerikane në Carlisle, Pensilvani. Aliu është fitues i çmimeve të shumta për performancë nga Departamenti i Shtetit dhe flet gjuhën malazeze, polake, serbo-kroate, maqedonase dhe shqipe.

Ai mori mandatin si Zëvendës Shef i Misionit në Ambasadën e SHBA në Varshavë, 3 vjet më parë. Ndërkohë, nga 20 Janar 2021, pas dy vitesh në pozicionin e saj, Georgette Mosbacher, si Ambasadore në Varshavë, njoftoi dorëheqjen e saj si Ambasadore e SHBA në Poloni.

Georgette Mosbacher, ambasadorja amerikane në Poloni, ka bërë një dorëheqje, e cila hyri në fuqi më 20 janar, ka thënë se vendimi i saj ishte në përputhje me rregullat që zbatoheshin për ambasadorët e emëruar politikisht dhe se dorëheqja e saj duhej të paraqitej para se një president i ri të betohet.

Prej 20 Janarit 2021, i ngarkuari me punë, a.i. në Ambasadën Amerikane Varshavë, ishte B. Bix Aliu

B. Bix Aliu pra shërbeu pak kohë si i Ngarkuar me Punë, a.i. në Ambasadën Amerikane në Varshavë. Bix u kthye në Varshavë për të shërbyer si Zëvendës Shef i Misionit në Qershor 2019. Gjashtëmbëdhjetë vjet më parë, Bix ishte Nënkonsull dhe Zëvendës Atashe Kulturor në Ambasadë. Përpara se të emërohej Zëvendës Shef i Misionit, Bix shërbeu si Konsull i Përgjithshëm i SHBA në Krakov – Poloni.

Anëtar i karrierës i Shërbimit të Lartë të Jashtëm, grada e Këshilltarit Ministër, Bix filloi karrierën e Shërbimit të Jashtëm në Maqedoni, (2001) ku u përfshi edhe në Marrëveshjet e Paqes në Rambuje, si anëtar i delegacionit të të Dërguarit Special të SHBA, në Kosovë.

Gjatë karrierës së tij diplomatike, Bix i dha hollësi Kongresit si Anëtar Kongresi Pearson dhe shërbeu si Këshilltar Special i Përfaqësuesit të Rrethit të Dytë të Kongresit të Virxhinias. Ai gjithashtu shërbeu në Qendrën Kombëtare të Trajnimit të Punëve të Jashtme të Departamentit të Shtetit, ku ndihmoi në formimin e brezit të ardhshëm të Shërbimit të Jashtëm të SHBA. Përpara se të kthehej në Poloni, Bix ishte Zëvendës Shefi i Misionit të Ambasadës Amerikane në Mal të Zi, ku ai shpesh shërbeu si i ngarkuar me Punë, a.i.

Bix Aliu do të zëvendësojë në këtë detyrë ambasadoren aktuale në Podgoricë, Judy Reinzing Reinke, së cilës i skadon mandati.

Aliu është një njohës i mirë i situatës në Mal të Zi dhe në rajon. Ai ka shërbyer edhe më parë në misionin diplomatik të SHBA-së në këtë shtet. Në vitin 2016, ai ka qenë i ngarkuar me punë në Ambasadën Amerikane në Podgoricë.

Gjatë karrierës së tij diplomatike, Bix Aliu ka shërbyer në Tiranë, si zyrtar i Diplomacisë Publike, në Qendrën Kombëtare të Trajnimit për Çështjet e Jashtme të Departamentit të Shtetit, si Zëvendës Koordinator Orientimi.

Aliu ka një diplomë të Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Prishtinës, në Kosovë, dhe një diplomë Master të Studimeve Strategjike të Kolegjit të Luftës së Ushtrisë Amerikane në Carlisle, Pensilvani.

Ai është fitues i çmimeve të shumta për performansë nga Departamenti Amerikan i Shtetit

Përveç gjuhës angleze, flet edhe shqip, serbisht, polonisht dhe maqedonisht

Bix ka marrë çmime të shumta të Departamentit të Shtetit, duke përfshirë shtatë Çmime të Nderit Superior, gjashtë Çmime Nderi Meritor dhe Çmime të Lartë, të Sherbimit të Jashtëm. Ai u zgjodh si anëtar i gradës përuruese të Colin Powell Fellows, një program për Oficerë të Shërbimit të Huaj të zgjedhur që demonstrojnë cilësi frymëzuese të përsosmërisë dhe udhëheqjes në diplomacin amerikane.

Bix Aliu, shqiptari më i suksesshëm në historinë e shqiptarëve të Amerikës në diplomaci

I pari shqiptaro-amerikan diplomat i karieerës, që punon në departamentin e Shtetit Amerikan, prej 20 vjetësh

B. Bix Aliu, mund të thuhet me “plot gojë”, se ai është i pari dhe i vetmi deri tani – si shqiptar i Amerikës, që emërohet në detyrën më të lart në diplomacinë e Shteteve të Bashkuara – Dhe, i pari shqiptaro-amerikan diplomat i karjerës që punon në departamentin e Shtetit Amerikan, prej 25 vjetësh.

Në vitin 2008, komuniteti shqiptaro-amerikan i Çikagos zgjodhi Bix si “Personi i Vitit”. Në vitin 2014, ai u nderua si një nga 150 Shqiptaro-Amerikanët më të Suksesshëm(one of the top 150 Albanian-American Success Stories ) në mesin e Komunitetit Shqiptaro-Amerikan në SHBA. Në vitin 2019, Kryetari i Krakovit dekoroi Bix me Medaljen Honoris Gratia, nderi më i lartë i qytetit, për shtytjen përpara të lidhjeve ekonomike dhe kulturore midis Shteteve të Bashkuara dhe Krakovit.

I lindur në Çikago, Bix mban një Diplomë në Mjekësi nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Kosovës dhe një diplomë Master i Studimeve Strategjike nga Kolegji i Luftës i Ushtrisë Amerikane. Ai flet rrjedhshëm shqip, gjuhën malazeze, 

maqedonase, serbe dhe polake, ndër të tjera. Bix është i martuar dhe ka dy fëmijë. Bix dhe gruaja e tij Dr Nora Zajazi, kanë fëmijë, vajzën Tean dhe djalin Bledin .

Në vitin 2014, Bix u zgjodh nga shqiptarët e Amerikës në Nju Jork- në një mbrëmje Gala si një nga 150 shqiptaro – amerikanët më të suksesshëm në mesin e komunitetit shqiptaro-amerikan në SHBA.

Bix Aliu kur shërbente në Ambasadën e SHBA në Tiranë u shfaq drejtpërdrejt në TV kombëtar Klan për të ndarë me audiencën shqiptare emocionet e inaugurimit në ceremoninë presidenciale në Washington.Ai thuhet se shpjegoi me një shqipe të rrjedhshme atë çfarë simbolizmin Lincolni lidhur me ceremonitë inauguruese presidenciale në SHBA.Kur u pyetën në lidhje me politikën e administratës së re drejt Ballkanit Perëndimor dhe Shqipërinë në veçanti, Bix vuri në dukje se SHBA do të vazhdojnë të mbështesën dhe zhvillojnë marrëdhëniet historike, të forta dypalëshe midis SHBA dhe Shqipërisë.

Ai në atë intervistë ( janar 2008) përsëriti rëndësinë e zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme në Shqipëri, pasi vendi sipas tij vazhdon rrugën e saj drejt integrimit të plotë euro-atlantik.

Ndërsa, një revistë e Tiranës, Bix Aliun, e pati zgjedhur si “Diplomatin më popullor”

Ai shtatë vjet më pare teksa gjendej në mesin e komunitetit shqiptaro-amerikan në qytetin e New Yorkut, foli me shumë kënaqësi me gazetën tonë – për të cilën ai tha se e kishte lexuar shpesh herë dhe e njihte shumë mirë:

Bix Aliu : Jam shumë i lumtur dhe të jem prezent e të shohë një pjesëmarrje kaq të madhe -, tha ai në fillim të bisedës, duke shtuar se po shoh njërëz që kan punuar kaq shumë në SHBA . Duke patur pas vetes edhe gjeneratat e reja, të cilët, edhe ata mundet të ëndërrojnë dhe të arrijnë ëndrrën amerikane këtu në Amerikë.

A mendoni se ky është një sukses dhe një mirënjohje për SHBA – çka bënë Shtetet e Bashkuara për Shqipërinë dhe Shqiptarët?

Bix Aliu : Sigurisht po! dhe është shumë me rëndësi të kuptohet kjo! që Shtetet e Bashkuara të Amerikës të japin shumë mundësi dhe ofrojnë gjithëçka- Si përshembull historia ime është pjesë e këtij suksesi prej se kur Babai im erdhi si emigrant dhe punoi shumë – dhe arriti çfarë arriti deri teksa djali i tij sot është zëvendës ambasador i Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe aspiron të jetë edhe ambasador. Çka do të thotë shumë jo vetëm për mua por dhe të gjithë shqiptaro amerikanët.

Meqenëse përmendet suksesin tuaj si zëvendës amabasador, ku dhe kur jeni emërur në këtë detyrë ?

Bix Aliu : Kam disa muaj që e kam marrë emrimin tim si zëvendës ambasador i SHBA në Podgoricë kryeqytetin e Malit të Zi – dhe në fundin e muajit gusht marrë mandatin zyrtarisht

Mirëpo çfarë dini ju ose çfarë keni mësuar për shqiptarët që jetojnë në Mal të Zi ?

Bix Aliu : Unë mendojë se si shqiptarët dhe malazezët duhet të punojnë së bashku drejt përparimit të këtij shteti për të shkuar në Europë dhe Mali Zi të anëtarësohet në Nato

Po për shiptarët e Amerikës – kontributin dhe integrimin e tyre në shoqërinë amerikane ?

Bix Aliu :Mendojë se shqiptarët janë plotësisht të integruar në shoqërinë amerikane, dhe kan dhënë një kontribut të madh në fusha të ndryshme të jetës. Megjithëse, ata kan ende për të bërë edhe më shumë dhe u urojë suksese.

By admini