ura kroaci

Ura Peleshac e Kroacisë është hapur zyrtarisht mbrëmjen e së martës. Ura, që pritet të transformojë udhëtimin në Ballkan, është e ndërtuar në strukturë tërësisht prej betoni nën dhe mbi ujë e që peshon sa 30 Kulla Eifel. Është projekti më i madh i infrastrukturës kroate me fondet e Bashkimit Evropian. Kap vlerën e mbi 350 milionë eurove.

Statistika për urën, sipas “Jutarnjit”, ndër më të veçantat në rajon:

Gjatësia e plotë – 2440 metra

Gjerësia – 22.2 metra

Lartësia më e madhe mbi det – 62 metra

Lartësia e shtyllave – 40 metra

Pesha e plotë – 270 mijë tonë

Baza – 148 shtylla

Diametri i shtyllave – 1.8 deri 2 metra

Niveli i rrugës mbi det – 31 deri 62 metra

Thellësia e ujit nën urë – 27 metra

Betoni i përdorur – 70 mijë metra kubë

Image

Çeliku përforcues – 19500 tonë

Gjerësia e shiritave rrugorë – 3.5 metra

Gjerësia e shiritit të ndalimit – 2.5 metra

Gardhi i mbrojtjes nga era – 3.2 metra

Gardhi i sigurisë mes shiritave – 1.2 metra

Image

Fuqia maksimale e durimit të tërmeteve – nga 7 deri 7.5 shkallë

Jetëgjatësia e dizajnit – 100 e më shumë vjet

Çmimi për metër katrorë – rreth 5 mijë euro

Kontraktues – “China Road and Bridge Corporation”

Investitor – Kroacia

Image

/Koha Net/

By admini