Nga ARI UKIMERI – PEDAGOGE

1. Popujt e Lindjes së lashtë njihen ndër shpikësit dhe zbuluesit më të mëdhenjë në disa fusha shkencore. Arritjet e tyre në fushën e astronomisë dhe të mjekësisë janë të mëdha. Ndër astronomët më të njohur arab ishte GJILBËR EL TARIK. Udhëtimi i tij në mbarë botën la gjurmë të mëdha në fushën e astronomisë. Në nderë të tij, ngushtica që ndanë Europën me Afrikën e Veriut, mori emrin e tij – Ngushtica e GJIBLARTARIT.

2. Alfabeti më i gjatë në botë është ai kinez, i cili numëron 72 shkronja dhe 105 simbole. Ndërsa ai më i shkurtëri është alfabeti kamboxhian me 7 shkronja.

3. Shkencëtari dhe fizikanti i famshëm hebre Albert Ajnshtajn nuk kishte folur deri në moshën 9 vjeçare. Sa që edhe mësuesi i tij kishte thënë: Nuk do të pritet gjë prej tij. Sot, njihet ndër shkencëtarët më të mëdhenjë në botë për Fizikë.

4. Njihet si ndër popujt më të vjetër në botë, po aq sa edhe përvujtëria e tij është e madhe. Izraeli, në vitin1948 fitoi pavarësinën e tij. Jo shumë larg vitit të pavarësisë, ky shet arriti të krijoi të reshurat atmosferike artificiale. Borën dhe Shiun.

5. Kengurët për herë ë parë u paraqitën në kontinentin e Australisë. Në fillim u quajtën Kanguru, që në gjuhën e vjetër australiane i bie Kafshë kërcimtare.

6. Mesjeta njihet si periudha më e errët e historisë njerëzore. Përndjekjet e shumta të filozofëve dhe shkencëtarëve, si dhe vrasja e shumë mendimtarëve nga Kisha Katolike, ia ktheu personalitetin e heshtjes së botës njerëzore. Papa Gregori (Gregori I Madh), mori vendim: Të bënte testimin e njerëzve në fushën e leximit dhe atë të këndimit.njerëzit që nuk dinin lexim dhe këndim, nuk mund të ishin pjesë e kishës dhe të korit.

7. Akademia e parë në botë ishte  ajo e Platonit. Nxënësi i tij ishte Aristoteli, I cili më vonë u bë mësues dhe shkencëtar. Platoni themeloi akademinë në vitin 387 p.e.s. Në hyrje të kësaj akademie shkruante: Askush most ë hyjë në Akademi, nëse nuk di gjeometri.

8. Kurora është symbol i vendeve me system monark në botë, që mbahet nga mbretëresha e që bartet brez pas brezi. Kurora për herë të parë  në botë u bartë nga Mbretëresha e parë në Egjipt Nefertiti, gruaja e faraonit Akhenaton. Poashtu, ky çift njihej edhe për ndërtimin e tempullit të parë në botë me emrin AL AMARNA.

9. Themeluesi i Turqisë modern, Kemal Ataurk, ishte ndër lideret më me nam në rruzulln toksor. Zhvillimi socio-ekonomik e bëri Ataturkin liderin më unik në botë. Karakteristikë e këtij lideri ishte ndërtimi i një shtëpie private në një kodër afër Ankarasë. Brenda shtëpisë gjindet varri i liderit. Poashtu, Brenda shtëpisë janë të ekspozuara të gjitha sukseset e liderit në fjalë.

10. Egjipti i lashtë njihej për pozitën e volitshme gjeografike, si dhe për zbulimet e ndryshme s dhe misterioze. Kur vdisnin njerëzit, pranë varrit të tyre viheshin gjëra në bazë të profesionit që kishin. Një studimi i fundit tregon vdekjen e një muratori që kishte ndërtuar piramidat e Gizës. Pranë varrit të tij u gjenden shumë vegla të ndryshme të dorës.

11. Kur flitet për duhanin, menjëherë mendojmë për dëmtimin e shëndetit që ai na bën. Pikërisht, duhani u sjellë  pas luftës së dytë botërore nga SHBA, në Europë. Nikotina (helm përbërës i duhanit), emrin e mori nga diplomati francez Jean Niccote, I cili e zbuloi atë. Në nderë të tij edhe e mori emrin Nicotinë.

12. Inkasit e vjetër (Peruanët e sotëm) ishin popull Politeist. Në kohë  e perandorit Pashakutia, u bënin shumë nderime të vdekurve. Sa që në kohë të festive, të dekurit nxirreshin nga varret dhe festonin bashkë me të gjallët. Pas rivarrimit të vdekurve, iu jepnin edhe gjësende të ndryshme me vlerë. Mirëpo, në shekullin e V pas Krishtit, në Peru u kthy krishtërim katolik.

13. Testi i parë i intelegjencës u bë në Francë, në vitin 1905, nga psikologu frëng Alfred Bine. Ai mori fëmijë të moshes 03-13 vjeç për ti testuar në të gjitha fushat, veçmas në fushën  e matematikës. Zbulimi ishte shumë pozitiv. Fëmijët ishin të aftë që ti zgjidhnin shumicën e detyrave matematikore.

14. Lufta e parë në botë llogaritettë jetë bërë mes fisit të Hititëve të Izraelit dhe forcave besnike të Faraonit Ramses i II në Egjipt. Lufta njihej me emrin Beteja e Kadeshit, që rezultoi me fitoren e forcave egjipitiane.

By admini