Alpet-shqiptare-2015-1Nga Esad Gjonbalaj

Manifestimi 1 Gushtit, në Vuthaj është një nder manifestimet ma të rëndësishme kulturore që organizohen në Plavë Guci, është manifestim ku me vite të tëra gjegjësisht që nga viti 1997 organizohet me qëllimi të promovimit të traditës dhe kulturës autoktone të shqiptareve nga krahina e Plavë Gucisë. Me kalimin e viteve është arritur që sado pak ky manifestim të masovizohet dhe shndërrohet në një dite të veçantë që bashkon pa dallim Plavë Gucinë dhe trevat shqiptare, si një ditë ku bashkohet diaspora dhe vendlindja dhe si një ditë ku rinia jonë e rritur në mërgim takon rrënjët e origjinës pra vlerat që ka vendlindja e prindërve të tyre Plavë Gucia. Është kjo një dite ku qenia shqiptare prezanton traditën dhe krenarinë kombëtare përmes programeve te llojllojshme artistike nga shoqëritë artistike kulturore vendore dhe njëkohësisht edhe me pjesëmarrje të të ftuarve si në aspektin kulturor dhe po ashtu personalitete të ndryshme vendore dhe kombëtare.

Megjithatëse vlerësojmë se ky manifestim duhet që të jetë në krye të detyrës dhe rolit që duhet të luaj në fushat e cekura ma lartë duke e masivizuar, shndërruar dhe adaptuar programe artistike për qindra të rinjtë qe nga diaspora vijnë me kënaqësi për tu argëtuar dhe shijuar bukurit dhe vlerat e Plavë Gucisë. Është imperativ i kohës që ky manifestim kulturor të jete gjithëpërfshirës duke mbizotëruar logjika e afrimit dhe unitetit dhe unifikimit dhe gjithë përfshirjes sepse ky manifestim i rëndësishëm duhet të jetë në shërbim të të gjithëve dhe të dal nga mentaliteti i ngurtë izolues që mbizotëron tek individet.

Esad Gjonbalaj

New York 2 Gusht 2015

Alpet shqiptare 2015-3

Alpet-shqiptare-2015-2

 

Alpet-shqiptare-2015-1

By admini