Genci nimanbegu

Devijimi i sistemit politik në Mal të Zi filloi menjëherë pas zgjedhjeve të vitit 2020, kur u imponua ideja se mund të sundohej në mënyrë të pakicës. Kjo do të thotë se ju keni një shumicë parlamentare dhe pushteti i takon në mënyrë disproporcionale dikujt tjetër, kështu tha kreu i Forcës Genci Nimanbegu në emisionin në një emission të Gradske RTV, transmeton Ulqini Online.

Për këtë, siç shton ai, kemi dy shembuj të pasuksesshëm: qeverisjen e ekspertëve dhe atë të pakicës, kohëzgjatja e së cilës ishte shumë e shkurtër.

“Përpjekja për formimin e Qeverisë së 44-të, pas Ligjit antikushtetues për Presidentin, është edhe më e shkurtër. Shumica parlamentare u formua mbi diçka që ishte kundër. Kanë qenë kundër ish-qeverisë, DPS-së, por nuk kanë pasur asnjë material tjetër koalicioni dhe kur ke ministra që punojnë kundër njëri-tjetrit, sigurisht që ke edhe një qeveri që nuk ka mandat, ose ai mandat është i kufizuar në çështja e parë ku do të bjerë”, beson Nimanbegu.

Ai rikujton se qeveria e parë kishte shumë deklarata problematike dhe ra një vit pas formimit të saj, ndërsa e dyta kishte kapacitete, por vetë përpjekja për të ushtruar pushtetin nuk ishte në përputhje me rezultatet e zgjedhjeve dhe solli kaos.

“Hapat e gabuar të Abazoviqit sollën rënien e Qeverisë dhe vazhdimin e qeverisjes me mandat teknik, është e qartë se ai luajti kumar me besimin tonë, sepse marrëveshja me Kishën serbe nuk ishte prioritet për ne”, tha Nimanbegu.

Sipas tij, kontrata me Kishën e Serbisë është problematike si për malazezët ashtu edhe për pakicat kombëtare dhe thekson se Kisha e Serbisë është e lidhur ngushtë me Rusinë, se ajo ndërhyn në politikë.

“Ndikimi i saj është i madh dhe kjo nuk është e mirë për shoqërinë”, thekson Nimanbegu.

Ai gjithashtu beson se zgjedhja e gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese nuk do të zgjidhë problemet në Mal të Zi.

“Ne kemi nevojë për një marrëveshje se ku do të shkojmë dhe si të arrijmë atje,” tha ai.

By admini