7 ditë para fillimores, gara bëhet më e ngushtë, për Qarkun e 13-të në Bronx 
Nga Beqir SINA – Bronx NYC
 
 1200 shqiptarë që kan të drejt të votojnë ditën e martë më 12 Shtator, në Bronx, duhet të votojnë të gjithë për Mark Gjonaj!
 
BRONX NYC : Një television lokal i qytetit të Bronxit, në New York, Kanali 12-të, në komentin e saj, tha sot se votuesit do të zgjedhin midis pesë kandidatëve të ndryshëm në Partinë Demokratike, në garën primare, në një garë e cila 7 ditë para votimeve është bër shumë e “nxehtë”!
Distrikti 80-të, për Qarkun e 13-të në Bronx, Këshillin Bashkiak, New York City, përfshin më shumë se 8 lagje, duke përfshirë një tejzgjatje e cila fillon prej City Island dhe vazhdon deri në Pelham Bay, e përfunduar në lagjen Trimont.
Më 12 Shtator, votuesit e regjistruar nga partia Demokratike, në këtë distrikt do të votojnë për pesë kandidatë, ku mes tyre konkuronë edhe shqiptaro amerikani Mark Gjonaj, i cili simbas sondazheve, të fundit ka pozita mjaft të volitshme për t’a fituar garën fillimore më 12 Shtator, mbasi në Distriktin për Qarkun e 13-të në Bronx, Këshillin Bashkiak, New York City, ai supozohet se ka 1200 shqiptarë, që kan të drejt të votojnë ditën e martë më 12 Shtator, dhe të votojnë të gjithë për Mark Gjonaj.
 Kandidati për një vend në Këshillin Bashkiak, John Doyle, është një banor i përjetshëm i Bronksit, i cili më parë ka punuar në politikë, po kërkon të përfaqësojë rrethin në Këshillin Bashkiak. Kur është fjala për përmirësimet e transportit, ai dëshiron të modernizojë rrjedhën e trafikut në stacionin e Pelham Bay dhe të luftojë për të siguruar parkim edhe pranë stacionit Metro- North të planifikuar Morris Park. Ai thotë se do të shtyjë Bashkinë, gjithashtu për të rritur shërbimin e ri të trageteve në NYC, në rrethin e 13-të.
Një tjetër qëllim kryesor për Doyle, është përpjekja e vazhdueshme për të zgjeruar forcën e policisë dhe “civilizimin” e vendeve të punës brenda lagjeve, kështu që policia  sipas tij duhet në rrugë dhe brenda komuniteteve, duke mbrojtur komunitetet. Ai gjithashtu është duke bërë fushatë në shtytjen e Bashkisë, për të bërë më shumë përmirësime për të mbrojtur komunitetet e zonës bregdetare nga stuhit e ardhshme dhe është gati për të adresuar plane për ndryshimet klimatike.
Në Distriktin 80-të,  për Qarkun e 13-të në Bronx, një vend në Këshillin Bashkiak, New York City,  gjithashtu kandidon për nominim nga partia Demokratike, edhe Mark Gjonaj, një asambleistmbajtës në rrethin e 80-të, i cili nuk është i huaj në politikë.
Përsa i përket arsimimit, Mark Gjonaj dëshiron të trajtojë , atë duke filluar me klasat e mbipopulluara, duke i shtuar klasat, dhe duke rritur mirqenjen dhe sigurinë në shkollat e Bronxit, dhe duke hapur më shumë shkolla për komunitetet.
Ai gjithashtu dëshiron t’i bëjë rrugët e qytetit të Bronxit, më të sigurta, duke thënë se zonat e policisë kanë nevojë për oficerë shtesë dhe ai thotë se do të luftojë për të sjellë vëmendjen ndaj asaj që ai e quan një rritje të kohëve të fundit në krimet e drogës në rrethin e 45-të, kështu që nuk mund të shpërfillet në planet e tij.
Sa i përket përmirësimit të cilësisë së jetës, Gjonaj dëshiron të zhvillojë një plan për të mbrojtur bregdetin, nga normat e ulëta të mbrojtjes nga përmbytjet, dhe tu kushtojë rëndësi kanalizimeve, ndërsa për pronarët e shtëpive është për të mbajtur korridoret komerciale të qëndrueshme.
Victor R. Ortiz, shquehet se kandidon në çdo garë dhe asnjëher nuk fiton. Ai  është një tjetër banor i Bronksit që kërkon të fitojë fillimoren. Ai thotë se u diplomua nga Lehman College në vitin 1988. Arsimi është një përparësi kryesore e tij, si i edukuar në Bronks, duke ndihmuar të rriturit e rinj të fitojnë diploma. Kur është fjala për çështjet e cilësisë së jetës, Ortiz, thotë se është i përkushtuar për sigurinë dhe mirëqenien e fëmijëve, të moshuarve dhe të të drejtave të njeriut.
Ortiz gjithashtu tregon projektet e tij rekreative përgjatë viteve, si dizajnimi rrugës për biçikletat dhe të të BMX-së dhe skatepark, në qytet.
Një tjetër emër i fletëvotimit është Egidio Sementilli. Ai flet gjithmonë për strehimin, si dhe kundërshton planin e kryetarit të bashkisë për të ndërtuar strehimore më të pastra në qytet dhe mendon se zgjidhja është ndërtimi i banesave të larta dhe apartamente me normë të përballueshme të tregut, jo strehim mbështetës. Në temën e policisë, ai gjithashtu, thotë se pikëpamjet e tij janë të ndryshme nga kryetari i bashkisë – ai thotë se komuniteti ka nevojë për “cilësi të sigurisë së jetës” dhe punonjësit e policisë duhet të jen më tepër në terren për t’i bërë rrugët më të sigurta, të qeta dhe më të pastra.
Sementilli është gjithashtu një mbështetës i madh i Sindikatave dhe zotohet të ndalojë çdo përpjekje nga qyteti për të privatizuar punët e Unionit , duke thënë se kjo do të shkatërronte klasën e mesme.
Në radhitjen e garës është edhe Marjorie Velazquez, ish sekretarja e Jimmy Vacca, këshilltarit të pensionuar, vendin e të cilit ajo kërkon ta marrë vetë tani mbasi ka punuar për të si sekretare e tij. Velazquez, ka lindur në Bronx, dhe ka kaluar nga jeta e financave të korporatave në shërbimin publik. Për të përmirësuar arsimin, ajo kërkon të krijojë shkolla më të mira publike me programe më të talentuara dhe më student të talentuar, më shumë programe pas shkollës dhe një rritje të sigurisë për fëmijët.
Në transport, Velazquez, ka për qëllim rritjen e shërbimit dhe besueshmërisë për metro dhe autobusë të shprehur, dhe nisjen e trageteve të reja në lagje.
Mbrojtja e qiramarrësve është gjithashtu në agjendën e saj: ajo dëshiron të ruajë çmimet e qiratë dhe taksat e pronës të përballueshme dhe të ulëta të ujit.

 

By admini