Qendra per Kulturë në Ulqin

Drejtoret e katër ndërmarrjeve dhe institucioneve të themeluara nga Komuna e Ulqinit: Qendra per Kulturë Musa Hoxhiq, Radio Televizioni Ulqini Muzafer  Caushi, Agjencia për Ndërtim dhe Zhvillim dhe Nderrmjarrja Shpetim Maraj dhe Ndermjarrjes per Ruajtjen dhe Kultivimin e Egersirave Ajet Zaga, kane nisur ne fillim te keti muaji një iniciativë për të diskutuar çështjet e situates jashtëzakonisht të vështirë te ketyre nderrmarrjeve Qëllimi sipas tyre ishte që të zhvillojnë një dialog me përfaqësuesit më të përgjegjshëm të Komunës, thuhet në një kumtesë të nënshkruar nga drejtorët në fjalë.

Për atë qëllim, një takim u thirrë dhe u mbajt më 10 shkurt, në të cilin morën pjesë të gjithë bartësit më të përgjegjshëm të pushtetit ekzekutiv dhe legjislativ në Komunë dhe përfaqësues të partive që përbëjnë koalicionin qeverisës në Ulqin. Ata u njohën nga drejtorët e katër ndërmarrjeve, nismëtarët e këtij takimi, me problemet materiale, teknike dhe të personelit me të cilat përballen çdo ditë me vite. Është theksuar se llogaritë e tyre bllokohen gjithnjë e më shumë nga Administrata Tatimore, Elektrodistribucioni, Nderrmarrjet publike Ujesjellës dhe Kanalizim dhe u shpreh pakënaqësi e madhe që, për vite me radhë, ata ishin transferuar në mënyrë të parregullt dhe të pamjaftueshme të fondeve, të cilat i përkasin buxhetit të tyre, dhe nuk janë në gjendje t’u paguajë punëtorëve fitimet mujore, vazhdon kumtesa.

Pakënaqësia e madhe dhe një arsye e veçantë për shqetësim është përshtypja e fortë se ata mbetën vetëm, se ata ishin jashtëzakonisht të lënë pas dore nga themeluesi i tyre – Komuna e Ulqinit. Punëtorëve u detyrohen 6 deri në 20 të ardhura mujore, kontributet dhe taksat mbi pagat nuk paguhen me vite, borxhet shumëfishohen çdo ditë. Pakënaqësia e veçantë u shpreh gjithashtu nga pozicioni i pabarabartë në lidhje me punëtorët e punësuar në Komunë, të cilët paguhen pagat e tyre pothuajse rregullisht, dhe përfituesit janë thesari i njëjtë komunal. Ashtë kërkuar që borxhet e prapambetura të shlyhen deri në fund të vitit, që në të ardhmen ato të paguhen në të njëjtën kohë me përdoruesit e tjerë të Buxhetit dhe që Themeluesi të marrë përsipër dhe të planifikojë borxhin tatimor nga viti 2015 deri ne vitin 2020.

U krijua përshtypja se gjithçka që u njoftua u miratua dhe kuptohet nga të pranishmit, dhe u shpreh nevoja dhe dëshira për të ndihmuar këto nderrmarrje dhe institucione, për të dëgjuar kërkesat e tyre reale. Ashtë rënë dakord që në takimin e ardhshëm, drejtorët të paraqesin plane konkrete, programe dhe pikëpamjet e tyre mbi rehabilitimin gradual të institucioneve dhe që ato të diskutohen në tërësi.

Takimi i rënë dakord ishte menduar të mbahej dje, 24 shkurt, në ora  14:00 pasdite. Por, përkundër ftesës së rregullt dhe në kohë, vetëm kryetari i Forcës se re demokratike Z. Nazif Cungu dhe përfaqësuesi i Partisë Social Demokrate Nella Radinovic Miloviq erdhën në takim me katër drejtorët! Të ftuarit e tjerë nuk denjuan të paraqiteshin ose të justifikonin mungesën e tyre, përfundon kumtesa e nënshkruar nga drejtorët e Qendrës per Kulturë Musa Hoxhiq, Radio Televizionit Ulqin Muzafer  Caushi, Agjencisë për Ndërtim dhe Zhvillim dhe Nderrmjarrja Shpetim Maraj per Ndermjarrjes Ruajtjen dhe Kultivimin e Egersirave Ajet Zaga

                                                                                

                     

                                                                                                          

                                                                                                                

By admini