Articles Posted in the " Nail Draga " Category

 • ”SKICË HISTORIKE MBI MALIN E ZI SIPAS TRADITAVE GOJORE SHQIPTARE”

  MALI I ZI SIPAS TRADITËS SHQIPTARE Pashko Vasa, SKICË HISTORIKE MBI MALIN E ZI SIPAS TRADITAVE GOJORE SHQIPTARE, Botoi: ALSAR, Tiranë, 2019 Nga Dr.Nail Draga Në plejadën e personalitetëve të Rilindjës Kombëtare Shqiptare bën pjesë edhe Pashko Vasa, i cili u dallua me veprimtarinë e vet në favor të çështjes kombëtare. Në këtë aspekt bën […]


 • PLURALIZMI DHE GJEOPOLITIKA SHQIPTARE E MUNGUAR

  Dilemat tona Nuk zgjidhen problemët me takime të rastit por me angazhime të vazhdueshme dhe programe konkrete në sajë të strategjisë kombëtare për shqiptarët në hapësirën e tyre etnogjeografike e cila deri më tash ka munguar nga shteti amë–Shqipëria, që paraqet dobësi institucionale nga ana e qeverive të ndryshme në kohën e pluralizmit, që nuk […]


 • DIASPORA VULOSI FITOREN NË MALËSI

  Diskursi  politik Unifikimi i faktorit politik shqiptar në zgjedhjet lokale në Malësi  si dhe fitorja e “Forumit Shqiptar” pa dyshim  ka vulën e diasporës shqiptare e cila ka qenë vendimtare në këtë fitore historike duke dëshmuar së angazhimi i përbashkët mbetet e vetmja zgjidhje sot dhe në të ardhmën për të arritur objektivat politike që […]


 • SHQIPËRIA PO ZBRAZET NGA EMIGRIMI I HESHTUR

  Të dhënat mbi emigrimin e shqiptarëve nga Shqipëria për tetë vitët e fundit (2011-2018) në numrin prej  317 mijë qytetarësh, sipas INSTAT-it  paraqet një të  dhënë alarmante që duhet të jetë shqetësim i vazhdueshëm i Qeverisë, dhe institucioneve  shtetërore, ndërsa  nga ky numër  azil kanë kërkuar 183 mijë shqiptarë që përbën 53%  të të larguarve […]


 • PERSONALITET ME DINJITET PROFESIONAL DHE KOMBËTAR

  Simë Gjon Dobreci,  PËRMBLEDHJE VLERASH NJERËZORE, Botoi:Diti-Oli, Ulqin, 2018 Nga Dr.Nail  Draga Në botën kulturore, shoqërore dhe profesionale janë të  rrallë personat të cilët janë bërë shëmbull për mjedisin ku kanë jetuar dhe punuar. Angazhimi profesional  dhe qendrimi intelektual ndaj dukurive të ndryshme shoqërore  mbetet dukuri me qasje të veçantë vetëm për personat me dinjitet […]


 • Mr. Haxhi Shabani, laureat i Çmimit Tradicional të “Art Club”-it

  Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” shënoi sot 28-vjetorin e themelimit të saj, me ç’rast ka ndarë Çmimin Tradicional për arritje të jashtëzakonshme në shkencë, kulturë dhe art.   Pasi që ka analizuar rezultatet e arritura në fusha të ndryshme nga krijuesit dhe studiuesit shqiptarë në Malin e Zi, gjatë periudhës kohore 2016-2018, juria […]


 • PROVOKIME POLICORE NDAJ FLAMURIT KOMBËTAR NË MAL TË ZI

  Ngjarjet e ditëve të fundit në lidhje me pengimin e përdorimin e  flamurit kombëtar shqiptar të përkujtojnë kohët e kaluara, ku ndalohej simboli kombëtar  në sajë të një albanofobie e cila  po rikthet përseri  që është kundër barazisë qytetare dhe kombëtare të shqiptarëve dhe mos respektimit praktik të ligjeve që janë miratuar në  në Mal […]


 • DEMOKRACIA E PAKONSOLIDUAR

  Ndonëse po bëhën tri dekada nga miratimi i pluralizmit, në hapësirën etnogjeografike shqiptare ende mungon demokracia e konsoliduar, sepse të individët udhëheqës dominon egoizmi, liderizmi  e atavizmi politik, duke përdorur mjetet makiaveliste për qellime personale  ku shqiptarët në Mal të Zi  nuk  janë përjashtim i kësaj dukurie  në skenën politike të këtij mjedisi Dr.Nail  Draga […]


 • AUTORËT NORDIKË PËR SKËNDERBEUN

  Xhevat Lloshi-John Quanrud, SKËNDERBEU NË VENDET NORDIKE, Botoi:Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve, Shkup, 2018 Nga Nail  Draga Në vitin jubilar të 550-vjetorit të vdekjës së Heroit Kombëtar Gjergj Kastrioti-Skënderbeu, janë organizuar veprimtari të ndryshme shkencore e kulturore, e po ashtu janë botuar edhe vepra të veçanta, duke dëshmuar përkushtimin serioz ndaj kësaj […]


 • PROVOKIMI QË NDANË MALËSINË

  Diskursi politik Gjatë këtij viti që po  e lëmë pas shqiptarët janë duke u provokuar në vazhdimësi, kryesisht nga  Kisha Ortodokse Serbe, si në Shas e Ulqin, e duke vazhduar me kishën në Martinaj e malin e Rumisë, ndërsa së fundi kemi provokimin e radhës kësaj here në Malësi  nga siç thuhet rinia e DPS-it […]