Articles Posted in the " Gjeke Gjonlekaj " Category

 • 35 VJETORI I NJË JAVE TË PIKËLLUAR E TË VËSHTIRË

  Gjek Gjonlekaj/New York Ishte e dielë në mbrëmje më 4 shkurt të vitit 1984, ora 8 e mbrëmes kur ra telefoni në banesën time. Nga zëri i pikëlluar i vëllaut kuptova se kishte ndodhur diçka e papritur në familjen tonë në New York.  Ai tha se baba ynë Nika kishte vdekur papritmas nga një sulm në zemër. Në atë kohë kisha jetuar […]


 • Ndihmë e cila nuk mungoi dhe nuk u vonua asnjëherë për 12 vjet

    Ndihmë e cila   nuk  mungoi  dhe nuk u vonua asnjëherë  për 12 vjet Gjekë Gjonaj Tomë Palokë  Memçaj, Nua Prëkë  Gjokaj dhe Tone  Mark Cacaj  nga Trieshi  prej shumë vitesh përballen me   kushte të rënda të jetës dhe me probleme  të theksuara shëndetësore.  Emërues  i përbashkët  i këtyre familjeve janë mbijetesa, sëmundja dhe varfëria. […]


 • ASNJË VEPËR E MIRË NUK KALON PA U DËNUAR

  (No good deed goes unpunished-Fjalë e urtë amerikane) Gjek Gjonlekaj/New York Familja jonë e cila në Triesh njihej me emërin Shtëpia e Pjetër Lukës, gëzonte respekt e dashuri për fe. Anëtarët më të moshuar se ne shkonin çdo të diele në kishë. Ishim familje e madhe. Në javët e Shën Kollit, të Kërshëndellave, dhe Pashkëve […]


 • NDERIMET TONA PËR MARTIN LUTHER KING FILLUAN NË PRISHTINË 50 VJET MË PARË

  Nga Gjekë Gjonlekaj/New York Në pranverë të vitit 1968 isha student në Fakultetin Juridik të Prishtinës. Më 4 prill të vitit 1968 u njoftua me shpejtësi rrufeje vrasja e udhëheqësit të Drejtave Civile në Shtetet e Bashkuara Dr.Martin Luther King Jr. Për Martin Luther King kisha njohuri të gjëra. Shtypi i vendit dhe mjetet ndërkombëtare të informacionit kishin […]


 • NË HAGË PO PËRGATITET KALVARI I KOSOVËS

  Shkruan Gjekë Gjonlekaj/New York Emëri i vërtetë  i Gjykatës Speciale të Hagës është (Burgu Special i Hagës për Kosovën). Për lexuesin e rëndomtë ky emërtim duket sikur është një ishull i jashtzakonshëm pushimesh, në Dubai. Asnjë politikanë, ose diplomatë apo analistë shqiptarë ose i huaj nuk e thotë emërin e vërtëtë të Speciales fatëkeqe për Kosovën. Nga kjo terminologji e kamafluar politike,qytetari i rëndomtë shqiptar fiton përshtypjen se […]


 • DISA KUJTIME NGA VEPRIMTARITË E NDRYSHME PËR GJERGJ KASTRIOT SKËNDERBEUN

  Nga Gjekë Gjonlekaj/New York Portretin e Gjergj Kastriot-Skenderbeut e kisha parë për herë të parë në shtëpinë e Kolë Gegaj. Isha fëmij i vogël. Shtëpia e tij dhe shtëpia jonë ishin afër dhe përveç tjerash Kolë Gegaj ishte nipi ynë. Kolë Gegaj ishte shumë i arsimuar.Ai ishte shkollua në Gjimnazin Françeskan të Shkodrës. Kolë Gegaj ishte shumë i ditur dhe orator. Ishte atdhetar e fetar. Në […] • “VOTONI PËR NIK GJELOSHAJ – MAKRONIN E MALËSISE”

  Shkruan Gjekë Gjonlekaj/New York Për Nikë Gjeloshaj dhe aktivitetet e tij politike dhe shoqërore kisha dëgjuar para shumë  vjetësh. Nikë Gjeloshaj nuk e kam takuar asnjëherë në jëtën time. Në fillim këtë emër e kisha përzierë me Nikë Gjeloshin e Kosovës, i cili  kishte qënë nënkryetar i Ibrahim Ruhgovës. Nikë Gjeloshi i Kosovës ka botuar disa vepra për gjëndjen politike në […]


 • DY VETORI I RËNIES HEROIKE TË KRISTJAN LEKËS

  Nga Gjek Gjonlekaj/New York Dy vjet më parë më 31 tetor natën e Halloween, humbi jetën tragjikisht në moshën 25-vjecare shqiptaro-amerikani Kristjan Leka. Në muzgun e asaj nate tragjike, Kristjan Leka kishte vajtur për të shoqëruar  motrën Fionën 10-vjeçare dhe të dashurën Gretën. Kishin  shkuar në Morris Park Avenue, ku organizimet e këtij festimi ishin më të përgatitura. Natyrisht se motra dhe e dashura  e tij ishin përgatitur për […]


 • KUSH ISHTE MARASH MARKU I TRIESHIT

  Nga Gjekë Gjonlekaj/New York     Në Triesh në mbledhje të ndryshme, në morte dhe në ndëjat e katundit pasdarke, burrat flisnin shumë për të kaluarën e vendit dhe për personalitetet që kishin lënë gjurmë në historinë shumë-shekullore të kësaj treve arbërore.Shumicën e kohës bisedonin për ata që kishin shkuar në amshim. Nuk e dijë […]