Figura të shquara të diasporës

Diaspora jonë: Shkojnë në Amerikë si emigrantë dhe bëhen sipërmarrës të suksesshëm

Beqir SINA – New York

Emigrantët shqiptarë janë pjesë e një prirje në rritje të sipërmarrësve të huaj në emigracion, të lindur duke u përpjekur që fatin e tyre, ta gjejnë në pronësinë e biznesit.

BIG APPLE NYC : Shqiptarët në botë nuk janë më vetëm emigrantë të thjeshtë që punojnë për ta mbajtur veten, por tashmë janë edhe sipërmarrës që po çajnë në tregun e punës, madje edhe në fushën e gastronomisë. Një sukses vjen nga përtej Atlantiku, këtu në Amerikë.

Njëri prej tyre, mbasi “ushtria” e shqiptarëve të suksesshëm është mjaft e madhe, numëri i tyre është në rritje, është edhe ky që po prezanton sot gazeta jonë.

Ai është Benjamin Prelvukaj, emigrantë shqiptarë, i lindur në trevat shqiptare në Mal të Zi, i cili tregon se e ka filluar jetën e tij, të një emigranti në Amerikë, fillimisht si një kamerier në Peter Luger-së në vitin 1996.

Por, sot, ai ka tre restorante dhe punëson 200 njerëz, dhe shumica e tyre janë emigrantë shqiptarë .

Një revistë biznesi këtu në Nju Jork, duke shkruajtur për suksesin e dy shqiptarëve të suksesshëm në gastranomi, mbasi Benjamin së bashku me Ben Sinanaj, edhe ky një vuthjanë tjetër, shqiptarë nga trevat shqiptare në Mal të Zi, vitet e fundit kan marrë pothuajse për çdo vjet çmime dhe çertifikata mirënjohje, nga broshura “Zagat” e njohur në të gjithë metropolin, për klasifikimet dhe vlersimet me prestigjoze, posaqerisht për industrinë e turizimit dhe atë kulinare, disa here i ka vlersuar shumë restorantet e tyre, në Nju Jork, dhe “mburret” me suksesin e tyre.

Aqsa restorantet e Alban Benjamin Prelvukajt janë shpallur më të mirat e Nju-Jorkut për herë të dytë, vitin e kaluar.

Ky është Nju-Jorku i madh dhe i zhurmshëm, aty ku jetojnë dhe ushtrojnë bizneset e tyre edhe qindra shqiptarë të suksesshëm, dhe veprimtarë të dëshmuar të çështjes kombëtare.

E në mesin e qytetit që njihet si metropoli i botës , janë në mesin e dhjetëra restoranteve të shqiptarve, edhe dy restorantet e shqiptarve, tashmë të përzgjedhura për here të dytë, vitin e kaluar, si më të mirat e Nju-Jorkut.

Pronarët Alban “Benjamin” Prelvukaj dhe Ben Sinanaj, asnjëher nuk e fshehin kënaqësinë për këtë fakt. Në çdo kend të mureve të restoranteve shikon fotografi të vendosura në korrniza plot me vlersime revistash e gazetash, çmime e mirënjohje dhe personalitete të famshme që kan provuar shijen e ushqimeve dhe sherbimit te tyre..

Ata thonë se 80% e stafit që punojnë në restorantet e tyre janë shqiptarë.

Broshura njujorkeze “Zagat”shkruante një vit më parë se Benjamin Steak House, i vendosur në hotelin Dylan, në pjesën lindore të rrugës 41 kishte fituar 27 prej 30 pikëve të mundshme për kualitetin e ushqimit, ndërsa Sea Fire Grill, restorant për gatim mishin dhe peshkun, që gjendet në pjesën lindore të Nju-Jorkut.

Sea Fire Grill dhe Benjamin Steak house janë pronë e ish-punonjësve të Peter Luger, dhe të dy institucionet kanë meny të dizajnuara për t’i kënaqur njerëzit në Nju Jork, të cilët, mes tjerash parapelqejn molusqet e pjekura, karavidhe, peshku i fërguar dhe biftekë.

Njeri prej pronarve pas emigrimit nga Mali i Zi në vitin 1996, tani banues tani në Ardsley – New York, Benjamin Prelvukaj – e nisi punene ne Amerike, me një punë duke servirur nëpër tavolina, si kamarier dhe duke punuar në kuzhinë ne restorantin e famshem Peter Luger Steakhouse në Brooklyn.

“Edhe, spese dija vetëm pesë fjalë të gjuhës angleze,” thotë ai, ja nisa punëve të vështira, për të arritur suksesin…..tim një ditë”.

Prelvukaj, më pas me punën e tij, pa një të ardhme të ndritshme për veten e tij dhe mikun që tani e ka partner Ben Sinanaj, ketu në SHBA.

Kur, ai u largua nga Mali i Zi, ai ishte një vend të vogël mesdhetar në Evropën Juglindore, dhe, ishte ende pjesë e Serbisë, e cila kishte qenë e “ushqyer” vetëm nga konfliktet e brendshme, ndëretnike, të cilat e çuan atë deri në 1999 me Kosovën, në luftëra të përgjakëshme, masakra dhe gjenocide, luftë për spatrimin etnik, si ndodhi në Kosovë, në atë periudhë të përgjakshme.

“Ekonomia, në vendin tim dhe gjendja e shqiptarëve, atje nuk është fare e mirë,” kujton Prelvukaj, aq sa “Ishte e vështirë për të bërë një jetë normale një shqiptar atje.”

Nga viti 2006, ai thotë se ishte i gatshëm për të bërë një lëvizje të guximshme, duke”sfiduar” me këtë rast edhe vetveten, bashkë me kunatin e tij, Ben Sinanaj, i cili kishte punuar më parë në restorantin e njohur Arturo McLeod, si kuzhinier për një kohë të gjatë në Peter Luger.

Prelvukaj, hapi vetë restorantin Benjamin Steakhouse në Manhattan.

Restorant, ky që bëri aq sukses deri në vitin 2010, sa ai dhe Sinanaj hapi një vend të dytë(Benjamin Steakhouse), në White Plains, jo shumë larg nga shtëpia e Prelvukajt.

Më pas ata të dy ndoqën rrugën e suksesit me një restorant të tretë, një restorant me ushqim deti, në Manhatan, i quajtur Sea Fire Grill, dhe i hapur tre vjet më parë.

Kështu, së bashku, në të 3 restorantet e tyre, ata tani kan arritur të punësojnë 200 persona, 80% e tyre janë shqiptarë .

Revista e biznesit Westchester Business, duke i pyetur pronarët shqiptarë të 3 restorantve të suksesshme Benjamin Steakhouse, për të mësuar se :”Çfarë është çelësi i suksesit të tyre?, Prelvukaj u përgjigjet : “Unë mendoj se në industrinë kulinare, ju duhet të kuptoni konceptin e asaj që njerëzit çfar duan dhe çfar pelqejn të hanë”, thotë Prelvukaj. “Ne i ofrojmë ushqim me cilësi të mirë dhe të një shërbimi të mirë dhe me kulturë. Njerëzit, janë të gatshëm të paguajnë për të. ”

Benjamin Prelvukaj dhe Ben Sinanaj emigrantë shqiptarë nga Vuthajt – janë sot pjesë e një tradite të gjatë të emigrantëve, shqiptarë në SHBA, të cilët, kanë fituar sukses dhe pasuri, me punën e tyre dhe bizneset e tyre.

Dhe, siç është ajo shprehja, shqiptaret e suksesshem dhe que kan vene pasuri, duket se e :“Kan gjetur Amerikën” si njerez, te suksesshem, në sipërmarrësi – biznese, dhe fusha të ndryshme të jetës.

Emigrantët, shqiptarë në Shtetet e Bashkuara simbas një statistike, pothuajse 50 për qind jetën e tyre nuk e kan filluar me biznese, por me punë të ndryshme, sa qe shkalla e tyre të krijimit të biznesit të tyre, të suksesshëm është rritur shumë .

Projekti ”Të lexojmë shqip” është përkrahur nga Fondi për mbrojtjen dhe realizimin e të drejtave të pakicave në Mal të Zi.