“11 kroatë dhe kroate që më kujtohen menjëherë…”

Futbolli nuk është vetëm futboll.

Fitorja e mbrëmshme e Kroacisë nda një ekipi si Anglia dhe për më shumë kalimi në finale të turneut më të madh në botë të futbollit është tema kryesore e të gjitha mediave botërore e ditës së sodit.

Suksesi i arritur nga një shtet prej vetëm 4.171 milion banorëve kundër superfuqive tjera botërore të bën të mendosh se jo çfo gjë ka të bëjë me numrat. Kroacia përveç Modriqit dhe Rakitiqit ka dhënë edhe figura tjera.

Analisti Enver Robeli në një post të tij shkruan:

“11 kroatë dhe kroate që më kujtohen menjëherë…”

Lavoslav Ružička, nobelist i kimisë, profesor në ETH Zürich
Miroslav Krleža, shkrimtar
Dražen Petrović, basketbollist
Profesor Baltazar, hero i një filmi vizatimor
Oliver Dragojević, muzikant
Tereza Kesovija, muzikante
Rudjer Bošković, matematikan
Ivan Meštrović, skulptor
Vlado Gotovac, disident
Ivana Brlić-Mažuranić, shkrimtare për fëmijë
Josip Broz Tito, politikan.