New York – Wappingers: Pas një zjarri shkatërrues, ndërtesa historike në rinovim hapet në qershor

 
 
Nga Beqir SINA – New York
 
 
Kontribut dhe i biznesmenit të suksesshëm, veprimtarit të dalluar të komunitetit shqiptar Elmi Berisha dhe Jeff Berisha, kushuriri i tij në Peugheeepsie New York
 
 
 
Peugheeepsie NY : Gati shtatë muaj pasi një zjarr shkatërroi një prej ndërtesës historike, të këtij qyteti në “East Street” – “Rrugën e Lindjes”, një rrugë kryesore në fshatin Wappingers Falls, të qytetit Peugheeepsie në Nju Jork, duke dëmtuar bizneset dhe dhjetra banesa të banorëve, tani aty janë duke u bërë renovime për të rivendosur në vend atë që u dëmtua seriozisht”, shkruan gazeta lokale periodike “Poughkeepsie Journal”.
 
Gazetari i saj Jack Howland, më 26 dhjetor 2017, ka shkruar se katër prej ndërtesave, të ndërtuara më shumë se 150 vjet më parë, janë duke u rinovuar. Dy prej tyre janë blerë nga një kompani e specializuar në rehabilitimin të pronave historike, me qëllim të krijimit të hapësirës së apartamenteve dhe restoranteve, për t’u hapur deri në qershorin e këtij viti(2018).
 
Gjashtë ndërtesa të përgjithshme u prekën seriozisht nga zjarri i 3 qershorit të viti që kaloi. Njëri prej tyre ishte në gjendje të rihapë menjëherë pas dhe është shtëpia e tre prej tetë bizneseve të prekura. Disa nga bizneset e tjera janë zhvendosur në pika të reja në zonë.
 
Megjithatë, banorët e zonës kanë shprehur optimizëm për rivitalizimin e rrugës së çuditshme dhe mbrojtjen e hijeshisë së saj historike.
 
 
 
Gazeta shkruan se “Ky ishte qëllimi, tha kryebashkiaku Matt Alexander, kur ai dhe pronarët e tjerë të dy prej gjashtë ndërtesave vendosën të shesin pronat e tyre tek kompania e menaxhimit të pronës së Elmi Berishës, me qendër në Wappingers, e cila ka restauruar ndërtesat në fshatin e mëparshëm, duke ja besuar përsëri rinovimin atij dhe kompanisë së tij”.
 
Periodikja “Poughkeepsie Journal”, shpjegon se ndonëse zjarri nuk mundi të rrëzonte strukturat e shekullit të 19-të, ata u konsideruan të pabanueshëm nga Inspektori i Ndërtimit. Ndërsa, kryebashkjaku, bashkëpronari i ndërtesës së tij, Fred dhe Cathy Ninnis, pronarët e një ndërtese tjetër, nuk donin të merrnin pjesë me pasurinë e tyre, kostoja e stabilizimit të ndërtesave dhe riparimi i dëmtimeve të jashtme.
 
“Ishte një vendim personal,” tha kryebashjaku Aleksandr, bashkëpronar i Stone Stone Antiques, i cili është një nga bizneset e prekura. “Pasi vlersuam shpenzimet, faktorët e panjohur që do të vinin në lojë ndërsa ne punonim brenda ndërtesës, vendosëm që të ishim më mirë dhe me pak stres nëse do të heqim dorë nga ndërtesa”.
 
 
Ndërtesa, në pronësi të Carlos Cabrera, ka marrë gjithashtu ndihmë emergjente nga bashkia për riparime të nevojshme për të siguruar sigurinë e të gjitha pronave, tha Aleksandër. Cabrera që atëherë ka vendosur të vendosë që pas ndërtimit godina të jet për shitje.
 
Puna e përditshme në pronat e Berishës, në këtë zonë historike përbëhet nga forcimi i lidhjeve në mure të dobësuara, në mënyrë që ata të mos ndikojnë në shkatërrimin e kësaj ndërtesa që ka dhjetra biznese dhe dhjetra banesa të qytetarve në katet e sipërme.
 
 Renovimet mund të kushtojnë rreth 800,000 dollarë për ndërtesë, tha Elmi Berisha, i cili zotëron kompaninë e menaxhimit me kushëririn e tij, Jeff Berisha, dhe gjithashtu ka rehabilituar ndërtesat në Beacon, Fishkill dhe Poughkeepsie.
 
Ruajtja e tyre, tha Elmi Berisha, është e rëndësishme.
 
“Këto ndërtesa kanë një histori të veçantë,” tha Elmi Berisha, i cili emigroi nga Kosova rreth 25 vjet më parë. “Ky fshat duket i bukur, komod për mua – unë ende e kam zemrën time këtu, unë ende jetoj këtu dhe e dua. Unë besoj në këtë vend, njerëzit, dhe të mirat e shumta që kemi ne shqiptarët prej këtij vendi të bekuar “ ka deklaruar për gazetën periodike “Poughkeepsie Journal” biznesmeni i suksesshëm dhe veprimtari i njohur nga Kosova Elmi Berisha.
 
Rindërtimi pas një zjarri
 
Simbas kësaj gazete thuhet se kjo nuk është hera e parë që fshati ka kërkuar të rindërtojë pronën brenda lagjes së saj historike në “East Street”. Në vitin 2000, kompania Berisha, bleu tri ndërtesa të shkatërruara në anën tjetër të rrugës, e cila tani përfshin County Fare, Graceland Tattoo dhe apartamente, dhe janë nga më të frekuentuarat në atë zonë të qytetit.
 
Strukturat e vjetra nuk ishin prekur dhe aq nga zjarri, por kishin punë për tu rinovuar nga që kishin qenë me vite të zbrazëta me dëme serioze në çatinë e e ndërtesave, që kishin mbetur pa dyer dhe pa tavane. Ashtu si projekti i tij aktual, Elmi Berisha, tha se procesi konsistoi në stabilizimin e mureve të ndërtimit, duke verifikuar integritetin e tyre strukturor dhe pastaj duke ndrequr çdo “vrimë” të jashtme dhe blemishes.
 
Me këtë rast nga që puna e kompanisë Berisha në rinovimin e lagjes historike ka ecur shumë mirë, kryebashjaku Aleksandr, i tha gazetës periodike Peugheeepsie Journal, se :” duke shikuar se si po punohet deri tani në qershor, ndërsa do të jenë gati”.
 
“Me përzierjen e materialeve historike dhe moderne, Berishat thanë se puna e tyre ka për të përfunduar në sikron, në qershor 2018”, shkruan gazeta loklae“Peugheeepsie Journal” e qytetit Peugheeepsie në Nju Jork.