Daily Archives: May 10, 2020

 • Karma – ligji që dominon kozmosin

  Nga Gladiola Jorbus Karma është ligji universal i tendencës së ekuilibrit predominues në të gjithë kozmosin. Për çdo veprim ka një reagim, për çdo shkak vjen një efekt më pas. Ky parim themelor ka qenë i njohur nga të gjitha traditat e mëdha fetare. Për disa karma mund të paraqitet vetëm si ligji i paepur […]


 • MAKS VELO SHKOI NË AMSHIM

  Nga Frank Shkreli Maks Velon e kam takuar vetëm njëherë.  Ishte gjatë një vizite që ai bëri në zyrën time në Zërin e Amerikës (VOA) në Washington pas shembjes së komunizmit.  Më pat lënë përshtypjen se ai ishte disidenti shqiptar, që pak a shumë përputhej me vetitë e disa figurave të disidentëve të njohur të […]


 • NACIONALIZMI IMPERIAL SËRB

                                   Nga Nikë Gashaj, Politolog Inelektualët sërbë kanë nxitur dhe përhapur një pakënaqësi tek sërbët dhe kanë krijuar bazat doktrinare të politikës  imperiale sërbe. Është një volum i madh i literaturës për angazhimin e intelektualëve të njohur sërbë për krijimin e frymëzimit nacional të sërbizmit të madh dhe të arsyetimit historik të qëllimeve të […]


 • GJUHA SIMBOLIKE SHQIPE DHE GJUHËT E TJERA KONVERTUALE (II)

  Brahim Ibish AVDYLI: -“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet vetëm atëherë kur do të marrin pjesë në shkrim shqiptarët”                                              Maximilian Lambertz Të mos e harrojmë se historia e vërtetë dhe studimet historike, gjuhësore, etj., në qoftë se nuk bazohet në fakte të mirëfillta e lakon nga interesat e caktuara, është një histori […]