Articles Posted in the " Diaspora " Category


 • KËSHILLI KOORDINUES I DIASPORËS DHE QEVERIA RAMA

  Nga Frank Shkreli Ditë e fundit, lexova me vëmendje deklaratën që ka bërë Kёshilli Koordinues i Diasporёs (KKD) mbi zhvillimet e fundit në Shqipëri, deklaratë në të cilën anëtarët e këtij Këshilli shfaqin “shqetësimin” e tyre për shembjen ilegale të Teatrit Kombëtar në Tiranë dhe për gjëndjen aktuale politike në vend.  Siç dihet, ky institucion […] • 77 vjet Zëri i Amerikës në shqip

  Nga Marjana Bulku Me 13 maj të vitit 1943 Zëri i Amerikës foli për herë të parë shqip. Kjo ngjarje do të mbante në vetvete zërin e një vendi shumëkombësh ku jetonin edhe mjaft shqiptarë të cilëve për shumë vite do t’ju mohohej Atdheu, prandaj shqiptarët këtej dhe përtej oqeanit e dëshironin atë zë qysh […]


 • GJUHA SIMBOLIKE SHQIPE DHE GJUHËT E TJERA KONVERTUNALE (I)

  Nga Brahim Ibish AVDYLI -“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet vetëm atëherë kur do të marrin pjesë në shkrim shqiptarët”                                              Maximilian Lambertz Sa për të njoftuar publikun tonë lexues, po ua tregojmë peripecitë tona me gjuhën e parë e të folur të njerëzimit, gjuhën e vjetër, që është gjuha shqipe. Disa thonë […]

 • SHBA: Dhimbje e madhe për vdekjen e aktivistit nga Ana e Malit

  Me pikëllim të thellë muarëm vesht lajmin e vdekjes së bashkëvendasit tonë Kadri Tagani. Ai humbi betejën me Covid-19 në moshën 43 vjeçare.Në radhë të parë kjo është një humbje tragjike, tepër pikëlluese e paimagjinueshme dhe padyshim shumë e parakohshme për anëtarët e Familjes së tij, por njëkohësisht është edhe një humbje për komunitetin shqiptarë […]


 • ZI NË FAMILJEN E XHIM XHEMËS

  Nga Frank Shkreli Ndërroi jetë bashkshortja e Xhim Xhemës, Mrika — një bashkshorte e dedikuar, mike dhe e dashur për të gjithë ata që e njohën dhe filantropiste e dalluar e komunitetit shqiptaro-amerikan dhe më gjërë.  Fillimisht, dëshiroj që mikut dhe bashkatdhetarit tonë Xhim Xhema dhe familjes t’i shprehi ngushëllimet — e mia dhe të […]