Articles Posted in the " Histori " Category

 • Brisku: Vizita jonë e parë në Shqipëri

  Kujtime me rastin e 100-vjetorit të lindjes dhe 30-vjetorit të vdekjes së profesor Anton Çettës Nga Dr. Bahri Brisku Profesor Anton Çetta me sjelljet dhe qëndrimin e tij ka afruar rreth vetes shumë shokë e miq. Njëri që radhitej në grupin e ngushtë të tyre isha edhe unë. Për këtë privilegj të madh, na ka […]


 • 22 NËNTOR 1880- ATËHERË KUR ULQINI U MBROJT ME LUFTË

  (Me rastin e përvjetorit të betejës në Anë të Malit ) Ana e Malit ( Komuna e Ulqinit), ashtu si edhe shumë vendbanime të tjera shqiptare,me vendimet e Kongresit të Berlinit (1878), Konferencës së Ambasadorëve në Londër (1913) si dhe asaj të Parisit (1919) u ndanë padrejtësisht nga trungu i shtetit të tyre amë-Shqipërisë dhe […]


 • Prëtash Zeka – nderi i Malësisë së Madhe

  Gjekë Gjonaj Thuhet se vendet e vogla nuk nxjerrin njerëz të mëdhenj dhe se  njerëzit e vendeve  të  vogla, sado të mëdha t’i kenë meritat rrallëherë vendosen në  krye të historisë. Por historia e popullit shqiptar krijoi dhe prodhoi  figura e personazhe   të atillë që i kapërcejnë  natyrshëm  dimensionet e vendeve të tyre. Ndër  personalitetet […]


 • Mobilizimi i vullnetarëve shqiptarë – ÇËSHTJA E ULQINIT (6)

  Shkruan: SABRI SALAJ Në të vërtete më 1 tetor Porta dha pëlqimin e saj përfundimtar për dorëzimin e Ulqinit, Malit të Zi dhe madje u zotua të vepronte kundër forcave të Lidhjes Shqiptare që kishin zënë pozicion përreth qytetit për t’u prerë rrugën forcave malazeze. Nga kjo doli një veprim i koordinuar i fuqive evropiane […]


 • Nga Ulqini deri në Durrës/ Emigrantët shqiptarë në Venedik

  Histori/Dokumente origjinale nga Arkivi Shtetëror i Venedikut zbulojnë të kaluarën e emigrantëve shqiptarë në Venedik Lovorka Coralic/ Zagreb Gjatë shekujve të kaluar Venediku ishte i njohur si qytet që tërhiqte emigrantë, udhëtarë dhe vizitorë nga e mbarë bota e asaj kohe. Me zhvillimin dhe forcimin e fuqisë ekonomike të Republikës, në kohën kur hapësira e […]