Articles Posted in the " Histori " Category

 • Likuidimi i udhëheqësve fetarë në Ulqin (1944-1946)

  Shkruan Dr. Nail Draga Trajtimi i ngjarjeve dhe personaliteteve që ka të bëjë me qytetin e Ulqinit dhe rrethinën e tij, në kohën e Luftës së Dytë Botërore, paraqet një inspirim të veçantë për çdo individ dhe studiues. E dhëna se nga viti 1941-1944 tokat shqiptare iu bashkangjiten shtetit amë Shqipërisë dhe këtu u vendos […] • Bunë , Bujanë, Barbanë – Mirë deri këtu LUMI IM, por më andej

  Lumi im i dashur, pas lamtumirës që i jep Labeatit të thinjur, qysh në pikënisje, pas ngushticës së dy legjendave, atë të skutës së Artë dhe mburojës së malit tim Taraboshit, përqafohesh me Drinin plak dhe, ashtu të njëjtësuar, i merrni njëri tjetrit atë çka u mungoi që lindje: qetësinë dhe rrëmbimin. Në udhë e […] • Gjekë Pjetër Hiri Rudaj , bamirësi i madh i Ulqinit ( 1)

  Shkruan: Gjekë Gjonaj Në fillimshekullin e kaluar  shumica e popullatës së  Komunës së Ulqinit,  dhe jo vetëm,  ka jetuar në   një varfëri  majft të theksuar ekonomike, për shkak  të rrethanave të njohura  të kohës. Njerëzit  e asaj kohe, për dallim nga sot  në kohën moderne, kur vlerat  janë në nivele të ulëta dhe të pamjaftueshme,  […] • Brisku: Vizita jonë e parë në Shqipëri

  Kujtime me rastin e 100-vjetorit të lindjes dhe 30-vjetorit të vdekjes së profesor Anton Çettës Nga Dr. Bahri Brisku Profesor Anton Çetta me sjelljet dhe qëndrimin e tij ka afruar rreth vetes shumë shokë e miq. Njëri që radhitej në grupin e ngushtë të tyre isha edhe unë. Për këtë privilegj të madh, na ka […]


 • 22 NËNTOR 1880- ATËHERË KUR ULQINI U MBROJT ME LUFTË

  (Me rastin e përvjetorit të betejës në Anë të Malit ) Ana e Malit ( Komuna e Ulqinit), ashtu si edhe shumë vendbanime të tjera shqiptare,me vendimet e Kongresit të Berlinit (1878), Konferencës së Ambasadorëve në Londër (1913) si dhe asaj të Parisit (1919) u ndanë padrejtësisht nga trungu i shtetit të tyre amë-Shqipërisë dhe […]


 • Prëtash Zeka – nderi i Malësisë së Madhe

  Gjekë Gjonaj Thuhet se vendet e vogla nuk nxjerrin njerëz të mëdhenj dhe se  njerëzit e vendeve  të  vogla, sado të mëdha t’i kenë meritat rrallëherë vendosen në  krye të historisë. Por historia e popullit shqiptar krijoi dhe prodhoi  figura e personazhe   të atillë që i kapërcejnë  natyrshëm  dimensionet e vendeve të tyre. Ndër  personalitetet […]


 • Mobilizimi i vullnetarëve shqiptarë – ÇËSHTJA E ULQINIT (6)

  Shkruan: SABRI SALAJ Në të vërtete më 1 tetor Porta dha pëlqimin e saj përfundimtar për dorëzimin e Ulqinit, Malit të Zi dhe madje u zotua të vepronte kundër forcave të Lidhjes Shqiptare që kishin zënë pozicion përreth qytetit për t’u prerë rrugën forcave malazeze. Nga kjo doli një veprim i koordinuar i fuqive evropiane […]