Articles Posted in the " Histori " Category


 • NË KUADËR TË 550-VJETORIT TË GJERGJ KASTRIOTIT–SKENDERBE KUJTOJMË ETËHEM HAXHIADEMIN

  Nga Frank Shkreli Me rastin e 500-vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastriotit-Skenderbe, revista “Shëjzat” e Ernest Koliqit në Romë kishte ribotuar në vitin 1968 tragjedinë e Ethem Haxhiademit, Skënderbeu, shkruar prej tij në vitin 1935.  Revista “Shëjzat” e ribotoi në atë kohë tragjedinë e Haxhiademit, kushtuar Skënderbeut jo vetëm për të përkujtuar 550-vjetorin e vdekjes […]


 • Disa legjenda për fisin e Triepshit

  Fisi i Triepshit  në  vështrimin e Robert Elsit ( 2)   Në studimin e Robert Elsit për fisin e Triepshit, të cilin e përbëjnë shqiptarët katolikë,  jepen disa legjenda mbi origjinën ( zanafillën) e këtij fisi. Sipas Elsit ka disa variante legjendash   për paraardhësit e drejtpërdrejtë  të fisit të   Trieshit. Një variant , shkruan Elsi, […]


 • Fisi i Triepshit  në  vështrimin e Robert Elsit

    Nga Gjekë Gjonaj   Mali  apo krahina e  Trieshit  vazhdimisht ka qenë një vend që ngjallte kureshtje. Udhëtarë, studiues, shkrimtarë, etnografë, e shumë të tjerë  kanë ardhur gjatë shekujve, duke marrë me vete edhe kujtimet nga një vend i panjohur me njerëz po aq të ashpër sa edhe natyra e tij. Dhe jo vetëm […] • Dr. Millosh Peroviq: Shasi së pari ishte qytezë ilire, e pastaj qytet mesjetar

  Shasi vazhdon të mbetet kryetemë e mediave proserbe dhe në neglizhencë totale nga ata shqiptare pas ngjarjes së të dieles së kaluar. Nëse kësaj neglizhence i shtohet heshtje e pjesës më të madhe të subjekteve politike, atherë situata bëhet alarmante. Faktet historike na tregojnë dhe na çojnë në atë se Shasi së pari ishte qytezë ilire, […]


 • Marrëdhëniet e Shasit me trevat veriore dhe verilindore shqiptare gjatë mesjetës

  Nga Prof. ass. Dr. Muhamet Mala Trevat veriore dhe verilindore të Arbërisë mesjetare, si për nga kuptimi politik ashtu edhe  për nga kuptimi fetar ishin zona kufitare ku prekeshin interesat e katolicizmit dhe ortodoksisë, si dhe vende ku gërshetoheshin interesat arbërore, sllave dhe venedikase, për t’u shtuar më vonë këtyre gërshetimeve edhe  interesin osman, të përcjellur me […]


 • “Shqipëria është motra e vogël e Francës. Na ndihmoni me pendën tuaj !”

  Dervish Hima, drejtorit të prestigjiozes Le Figaro (1912) : “Shqipëria është motra e vogël e Francës. Na ndihmoni me pendën tuaj !”     Nga Aurenc Bebja*, Francë – 14 Korrik 2018   Prestigjiozia franceze, “Le Figaro”, ka botuar, të hënën e 2 dhjetorit 1912, në faqen n°2, letrën e atdhetarit të palodhur shqiptar, Dervish Himës, dëguar drejtorit […]