Articles Posted in the " Portrete " Category

 • Dr. Sami Repishti – veprimtar i shquar i të drejtave të njeriut

  (Fjala e mbajtur në simpoziumin me rastin e 90-vjetorit të lindjes së Profesor Sami Repishtit) Nga Frank Shkreli Është kënaqësi të jem me ju këtu për të festuar 90-vjetorin e lindjes së Profesor Sami Repishtit. Natyrisht se ky është një jubile i gëzueshëm, në të cilin jam krenar të marrë pjesë — për të shënuar […] • IN MEMORIAM – NË KUJTIM TË GJEKË SINISHTAJ (1946-2015)

  Nga Gjekë Gjonlekaj/New York “Gjekë Sinishtaj kishte lindur në katundin Këshevë të Grudës. Kësheva ështe njëra prej trevave më historike të Malësisë së Madhe. Aty kanë lindur e vepruar disa familje heroike dhe fisnike. Ky fshat është pranë malit legjendar të Deçiqit,ku janë bërë gjithë ato luftëra dhe kryengritje për lirinë dhe pavarësinë e Shqipërisë. […]


 • DR. ZYLFIJE GJONI DURAKU, MJEKJA E PARË E ANËS SË MALIT

  Shkrun Gjekë Gjonaj Kushdo që e njeh punën dhe veprimtarinë e deritashme të dr. Zylfije Gjonit – Durakut arrin në përfundimin se është femra e parë mjeke nga Ana e Malit, e cila përveç ndjenjës humane në shpirt dhe në zemër, mban dashurinë e zjarrtë për kombin shqiptar, për gjuhën e bukur shqipe dhe për […]


 • DUART E ARTA TË ILIRIANA GJONIT

  Shkruan Gjekë Gjonaj Këtu e rreth njëzet vjet më parë, derisa po shkoja për të intervistuar në shtëpi mr. Met Gjonin, në cilësinë e funksionarit të lartë të Unionit Demokratik të Shqiptarëve, u njoha me vajzën e tij Ilirianën, në atë kohë fëmijë. Që atëherë, nga prindërit e saj Meti e Shefika mësova se Iliriana […]


 • Hasan Salaj, një çerek shekulli para mikrofonit

  Shkruan: Gjekë Gjonaj Protagonisti i këtij shkrimi  është  emër  që  njihet  në të gjithë Kosovën, dhe jo vetëm.  Atë e bëri  të njohur  gjuha e folur  me theks të përkryer shqip  në Radio  dhe Televizionin e  Prishtinës. Profesionin e folësit  ( spikerit) në këtë institucion  mediatik   e ushtroi me dashuri të madhe plot 25 vjet, […]


 • Akademiku dhe miku im, Gjovalin Shkurtaj

  Nga Gjeke Gjonaj Miku im, akademiku Gjovalin Shkurtaj  më njoftoi përmes postës elektronike me botimin e  ri  “ Onomastikë dhe etnolinguistikë”  për të cilin  veç i kanë ardhur shumë përgëzime, si nga prof.dr. Bahtiar Kryeziu, prof.dr. Basil Schader nga Zvicra, prof. Aljula Jubani, prof. Thoma Dhima dhe të tjerë. Ky lajm i gëzuar më nxiti  […]


 • PROF.DR.HAMIT BORIҪI – DOAJENI I GAZETARISË DHE PUBLICISTIKËS SHQIPTARE

  Nga GJEKË GJONAJ Në pamundësi të jem i pranishëm në kremtimin e 85-vjetorit të lindjes së doajenit të gazetarisë dhe publicistikës shqiptare prof.dr. Hamit Boriçit, më 20 mars, ditë kjo kur edhe unë kam ditëlindjen po i shkruaj këto radhë për nder të jetës dhe veprimtarisë së tij të suksesshme, sepse ky pedagog shkodran e […]