Articles Posted in the " Portrete " Category

 • Qerim Haxhiu figura më emblematike e kolonisë shqiptare në Egjipt

  Qerim Haxhiu lindi në Lushnjë,më 1920 në Lushnje.Pinjoll i familjes Haxhiu,djali i patriotit të shquar lushnjarë Bajram Haxhiu,një nga anëtaret e komisionit nismëtar të thirrjes së Kongresit të Lushnjës dhe i vëllai i legjendës së sportit shqiptar Abdurrahman Roza Haxhiu. Qerim Haxhiu pas kryerjes së Medresesë së Mesme në Tiranë,ku u diplomua më 1.7.1938,i vazhdoi […]


 • GJON UJKA I TRIESHIT-KRISTOFER KOLOMBO I MALËSISË

  (Me rastin e 110 vjetorit të nisjes së tij për Amerikë)   Gjek Gjonlekaj/New York     Të dielën me 13 gusht në Triesh do të përkujtohet Gjon Ujka Gjurashaj. Ky perkujtim bëhet në kuadrin e 110-vjetorit të nisjes së tij për në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe 110-vjetorin e Luftës së Lemajës. Këtë […]



 • Flet studenti: “Studimet në Turqi, një përvojë e madhe jetësore” (audio)

  Intervistë – Jetlir Kovaçi: Studimet në Turqi, një përvojë e madhe jetësore Jetlir Kovaçi është student nga Mali i Zi, që ka përfunduar studimet për arkitekturë në Universitetin e Stambollit. Ai ishte i pari student nga Ulqini, i cili përmes Ambasadës së Turqisë në Podgoricë ka fituar bursë për të studiuar në Turqi…   Shfletuesi […]


 • Ilir Gjeçbitriqi, muzikant i pasionuar

  Shumë të rinj sot kanë dashuri për muzikën, por pas hapave të parë, të nxitur më tepër nga ëndrrat rinore për të arritur çdo gjë, pak prej tyre vendosin që atë ta vazhdojnë dhe ta zgjedhin si profesion të jetës së tyre. Ndërsa Ilir Gjeçbitriqi është një i ri nga Kraja, me vendbanim në komunën […]


 • Gjergj Gjokaj, figurë e pakontestueshme e arsimit shqip

  Nga Gjekë Gjonaj Plejadës së  mësuesve  pishtarë e veteranë trieshianë  të gjysmës së shekullit të kaluar, të cilët mbi dyzet vite  punuan pa u lodhur dhe me entuziazëm e dashuri në arsimin e gjeneratave të tëra shkollarësh, i përket edhe   mësuesi Gjergj Gjokaj,  siç e thirrnim ne të gjithë pa përjashtim, ish-nxënësit, intelektualët dhe miqtë […]


 • DERVISH UKA, NJE MITIK I PA STUDIUAR

  Nga Tahir BEZHANI   Dervish Uka u lind në vitin 1898 në fshatin Ponoshec, pa datë të ditur, nga baba Hisen e nëna Gjyle, komuna e Gjakovës, Rekë e Keqe. Ka vdekur me 02.01.1969 në vendlindje, Ponoshec, regjistruar nën nr.rendor 2/1969 Libri i të vdekurve në Zyrën e vendit Ponoshec.   Dervish Uka, (alias Hisen […]


 • Jakup Xhafa, bajraktari që la emër të madh e vepra fisnike

    Shkruan Gjekë Gjonaj Sivjet janë mbushur 141  vjet prej kur erdhi në jetë  Jakup Xhafë Gjeloshi nga   fshati  Kravar i Anës së Malit , Komuna e Ulqinit.  . Ky burrë fisnik njëheri mbante edhe titullin  bajraktar i Kravarit , që ishte edhe qendra e vetme e bajraktarëve në Anë të Malit . Prejardhja Lindi […]


 • Kabil MEHMETI, një virtuoz i folklorit tonë

  Shkruan Ismet Karamanaga Si të fillosh të bisedosh, dhe më vonë, edhe ti shkruash fjalët, mendimet dhe një pjesë të jetës e këtij virtuozit e valzimit. Është vështirë , pasi që Kabili flet shumë pak, është një njeri i jashtëzakonshëm, modest dhe i “but” siç totë populli ynë. Një figurë markante , i cili ende […]


 • Rituali për artin e të shkruarit

  Shkruan: Armend Preteni “Rrëfimet e autores janë shkruar në periudha dhe vende të ndryshme, duke filluar nga Prishtina, Tetova, Budaspesti e Londra, duke i gërshetuar përjetimet e saj mes fantazisë dhe realitetit, ku të rrallë janë autorët që mund t’a arrijnë këtë pikë, të cilën autorja në fjalë e zotëron me finesë”. Opinioni publik e […]