Articles Posted in the " Portrete " Category
 • I KËNDON ZEMRA POETIT SHEKULLOR SHABAN NOKSHIQI

  Ramiz LUSHAJ   1. Poeti Shaban Bali Nokshiqi i kapërceu 91 vite moshë. Po rrok qindshin. Poet shekullor. Ai mbahet si lis i vendlindjes e lisnon në kohë e për kohërat.   E veçanta e tij është se në katër vitet e fundit i ka botue katër libra. E ka adet, ka nji libër në […]


 • Intervistë me shkrimtarin, poetin, përkthyesin e shquar, Iliaz Bobaj

    Intervistojë : Beqir SINA nga Tirana Me shkrimtarin, poetin, përkthyesin e shquar dhe aktivistin e Komunitetit Shqiptar në Greqi z.Iliaz Bobaj, rastësia e solli të takoheshim, në një ditë vere, ku tryeza e pritjes së ngrohtë dhe mjaft miqësore, me “titullin” për “Një kafe” si i themi ne shqiptarët, ishte në Qendrën NACIONAL, në […]


 • Intervistë me vuthjanen Havaja Ahmetaj – Prelvukaj në Guci

      Intervistojë – Beqir SINA     Havaja Ahmetaj – Prelvukaj : ”Mos i harroni trojet e vjetra të cilat i keni trashëguar nga të paret , sepse çdo pëllëmbë e kesaj toke, është e larë me lot e gjak , me vuajtje e skamje vetëm e vetëm mos me ua këthye shpinën dhe […]


 • “BËJË PUBLIKE NDRYSHIMIN E EMRIT DHE MBIEMRIT TIM”

  Shkruan:Esat Aloshi (Guri Muça)   Jam quajtur Esat Aloshi,dua të bëjë publike që me dëshirën time të kahmotëshme që nga ky moment,që shkrimi im të bëhet publik,unë quhem:Guri Muça. Kam lindur me 4 Janar 1953 në lagjen Muçaj të Anës të Malit -Ulqin,shkollën fillore e kreva në vendlindje,të mesmen për gastronomi në Nikshiq,punova disa vite […]


 • KUSH ISHTE MARASH MARKU I TRIESHIT

  Nga Gjekë Gjonlekaj/New York     Në Triesh në mbledhje të ndryshme, në morte dhe në ndëjat e katundit pasdarke, burrat flisnin shumë për të kaluarën e vendit dhe për personalitetet që kishin lënë gjurmë në historinë shumë-shekullore të kësaj treve arbërore.Shumicën e kohës bisedonin për ata që kishin shkuar në amshim. Nuk e dijë […]


 • Qerim Haxhiu figura më emblematike e kolonisë shqiptare në Egjipt

  Qerim Haxhiu lindi në Lushnjë,më 1920 në Lushnje.Pinjoll i familjes Haxhiu,djali i patriotit të shquar lushnjarë Bajram Haxhiu,një nga anëtaret e komisionit nismëtar të thirrjes së Kongresit të Lushnjës dhe i vëllai i legjendës së sportit shqiptar Abdurrahman Roza Haxhiu. Qerim Haxhiu pas kryerjes së Medresesë së Mesme në Tiranë,ku u diplomua më 1.7.1938,i vazhdoi […]


 • GJON UJKA I TRIESHIT-KRISTOFER KOLOMBO I MALËSISË

  (Me rastin e 110 vjetorit të nisjes së tij për Amerikë)   Gjek Gjonlekaj/New York     Të dielën me 13 gusht në Triesh do të përkujtohet Gjon Ujka Gjurashaj. Ky perkujtim bëhet në kuadrin e 110-vjetorit të nisjes së tij për në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe 110-vjetorin e Luftës së Lemajës. Këtë […]