Articles Posted in the " Opinione " Category

 • Subjektet politike shqiptare në Mal të Zi në pluralizëm politik

  Shkruan Sabri Salaj Ndryshimi i sistemit politik në ish- Jugosllavi dhe vendosja e pluralizmit politik në fillim viteve ’90, për shqiptarët në Malin e Zi hapi një kurs të ri politik duke filluar më krijimin e lëvizjës së parë politike të quajtur Lidhja Demokratike në Mal të Zi  e cila  u krijua në kuadër të […]


 • Mali i Zi në NATO – shteti i vogël në lojën e madhe

  Një vend tjetër evropian në rrugën para një prove të vështirë? Nëse Mali i Zi merr ofertën për të hyrë në NATO, mund të përsëriteshin shumë gjëra, që njohim nga Ukraina, mendon Dragoslav Dedoviq. Serbët dhe malazezët nuk kanë dallime të mëdha historike, etnike dhe fetare. Ngjashëm si në rastin e Austrisë ndaj Gjermanisë, Mali […] • Mediat nga Shqipëria sulmojnë Abazoviqin, ja kundërpërgjigja e tij

  Disa nga mediat e shkruara dhe online në Shqipëri kanë postuar një shkrim për deputetin shqiptar në parlamentin e Malit të Zi Dritan Abazoviq. Gazeta Tema, Koha Jonë, PortaliOnline janë disa nga to që e kanë publikuar një shkrim që si autor kanë Ylli Patën. Gazeta Tema titullon shkrimin ”Shqiptari i opozitës proserbe në Mal […]


 • Imami nga Ulqini reagon rreth provokimeve të Kishës ortodokse serbe

  Imami i njohur i qytetit tonë prof. Senad Maku në një postim të tij në rrjetin social ka shprehur një mendim të tij rreth provokimeve të hapura të Kishës ortodokse serbe. Ai postimin e tij e ka shoqëruar edhe me disa pamje. Imami Senad Maku përndryshe ka mbaruar Fakultetin e Studimeve Islame në Prishtinë dhe […]


 • DËSHPËRIM DHE VETËM DËSHËPRIM!

  Nga Frank Shkreli Për shqiptarët në mërgim, por dhe për të gjithë shqiptarët kudo, gjëndja e mjerueshme e shqiptarëve gjatë historisë fatkeqe, sidomos të gjysëm shekullit të kaluar nën komunizmin ndërkombëtar — për të mos shkuar më larg në histori — na i kishte zhdukur shpresat se fati i pamëshirshëm i kombit shqiptar do të […]


 • Fetsival i vlerave universale

  Shkruan Gjekë Gjonaj Në fund javën që shkoi qyteti i Ulqinit kishte vërtet një festë të madhe dhe të bukur. Karakteristikë e gjithë kësaj ishte defilimi nëpër qytet i mbi 300 anëtarëve të njëmbëdhjetë ansambleve folklorike nga Ulqini, Kosova, Maqedonia, Serbia, Turqia, Bullgaria dhe vende të tjera të rajonit si dhe interesimi i dukshëm i […] • LIRIA E SHTYPIT ËSHTË NË RREZIK!

  Nga Frank Shkreli Ky është konstatimi i njërës prej organizatave më të mëdha botërore, misioni i së cilës është mbrojtja e fjalës së lirë dhe mbështetja për gazetarët anë e mbanë botës.   Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve (KMG) (Committee to Protect Journalists) është një organizatë me qëndër në New York, e pavarur, dhe jo fitimprurëse […]


 • STATUSI I SHQIPTARËVE NË MAL TË ZI DHE KOMUNA E MALËSISË

  Shkruan Romeo Gurakuqi Në këtë prezantim do të përpiqem të përkufizoj situatën e popullsisë shqiptarë në Republikën e Malit të Zi në harkun kohor të procesit demokratizues të Europës Juglindore, mëvëtësimit nga ish Jugosllavia dhe europianizimit të këtij shteti, shtetit shqiptar dhe shtetit të Kosovës njëkohësisht. Ky përkufizim do të vlërësohet nga pikëpamja zhvillimore, politike, […]