Articles Posted in the " Opinione " Category


 • GËZUAR FITOREN, KROACI!

  Nga Frank Shkreli Për disa ditë këtë javë, me ceremoni që kulminuan të mërkurën me 5 Gusht, Kroacia shënoi 20-vjetorin e operacionit ushtarak “Stuhia” —  që konsiderohet si operacioni më i madh ushtarak në Europë ç’prej Luftës së Dytë Botërore — një luftë kjo që çliroi vendin nga forcat separatiste serbe që kishin pushtuar qytetin […] • Mentor Çoku meriton titullin “Kalorës i urdhërit të Sulltan Mehmetit e jo të Skënderbeut

  (Letër e hapur Kryetarit të Republikës së Shqipërisë, zotit Bujar Nishani) Nga Gjekë Gjonlekaj/New York Kohë më parë u njoftua në mjetet elektronike të informacionit dhe në shtypin shqiptar se Presidenti i Republikës së Shqipërisë,Bujar Nishani kishte akorduar dekretin nr.9142 që Mentor Çokut(1914-1996) (pas vdekjes) i ndahet Titulli ”Kalorës i urdhërit të Skënderbeut” me motavacion:”Në […]


 • ARSHI PIPA, MENDIME TË HEDHURA ME RASTIN E 95-VJETORIT TË LINDJES

  Nga Frank Shkreli Dua të përshëndes Vatrën për organizimin e këtij tubimi sonte për të shënuar kujtimin e Profesor Arshi Pipës me rastin e 95-vjetorit të lindjes.  Është me vend, në fakt është detyrim, që ky përvjetor të shënohet ashtuqë të mos hidhet në harresë ky burrë i madh  i Shkodrës i cili me aktivitetin […]


 • Viktimat e politikës shqiptare në Maqedoni

  Nga Mero Baze Në harkun e dy ditëve në Maqedoni kanë ndodhur dy vrasje të bujshme, që kanë të bëjnë me pushtetin politik të shqiptarëve. i pari i vrarë në Kumanovë është një ish komandant i luftës pretendent për postin e kryetarit të partisë së Ali Ahmetit në Kumanovë. I dyti që u vra sot […]


 • Mehmeti: Haxhi-turistët

  Nga Valbona Mehmeti Pushimet e kosovarëve në bregdet më shumë i ngjajnë haxhillëkut: në të njëjtin vend, i njëjti ritual. I dallon vetëm qëllimi: të parët kryejnë një obligim fetar për të fituar kënaqësi në botën tjetër, të dytët përpiqen ta gjejnë atë në diell, ujë e zall… Turistët zakonisht e kanë një mision në […]


 • EMËRTIMËT DËSHMI E BARAZISË QYTETARE E NACIONALE TË ÇDO MJEDISI

  (Përkitazi mbi shryrtimin e propozimit për emërtimin e rrugëve, shesheve dhe institucioneve   në komunën  e Ulqinit ) Shkruan Dr.Nail  Draga 1.Emërtimet e rrugëve, shesheve dhe institucioneve paraqesin një çështje më rëndësi shoqërore, sepse ka të bëj me identitetin nacional, gjuhësor, kulturor dhe konfesional të çdo mjedisi. Në botën e qytetëruar dhe  demokratike  nga strukturat qeveritare […]


 • Pasojat e Konfrencës së Daytonit po i vuan Kosova sot e kësaj dite

  Nga Gjekë Gjonlekaj/New York Jo të gjithë shqiptarët e Amerikës i kanë shërbyer çështjes kombëtare.Në Kontinentin e Ri, gjithëmonë kishte individ dhe grupime që u gjetën në anën e kundert të çeshtjes shqiptare Në fillim të shekullit të kaluar,një pjesë e dukshme e shqiptaro-amerikanëve bashkëpunuan me organizata të huaja sidomos me ato greke. Ata vepruan […]


 • Shkreli: GRABITQARËT ANTI-SHQIPTARË PËRSËRI U TURREN TROJEVE ARBËRORE

  Nga Frank Shkreli Nga lindja në perëndim dhe nga veriu në jug, duket se hienat shekullore anti-shqiptare vazhdojnë me lakmi tua mësyjnë trojeve shqiptare, me qëllim për t’i çkombëtarizuar ato. Për pasqyrim të kësaj situate, dy raste të ditëve të fundit kanë tërhequr vëmendjen e medias në trojet shqiptare.  Njëra ka të bëjë me vizitën […]